ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

“Μαλλιά κουβάρια” όλοι στην Κόρινθο - Ο Αλέκος, ο Βασίλης και η “επιθεώρηση” του καλοκαιριού

Το "παιχνίδι" εντάσεων ανάμεσα στις δυο παρατάξεις που ξεκίνησε προεκλογικά συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον για τοπικούς παράγοντες, "παρατηρητές", σιωπούντες εν αναμονή, "ελεύθερους σκοπευτές", "προφήτες" εξελίξεων, μικρομέγαλα στελέχη των συνδυασμών, και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.

Νέες εντάσεις και πάθη τον τελευταίο καιρό στο Δήμο Κορινθίων με διάφορες αφορμές. Το "παιχνίδι" εντάσεων ανάμεσα στις δυο παρατάξεις που ξεκίνησε προεκλογικά συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον για τοπικούς παράγοντες, "παρατηρητές", σιωπούντες εν αναμονή, "ελεύθερους σκοπευτές", "προφήτες" εξελίξεων, μικρομέγαλα στελέχη των συνδυασμών, και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.

Το "πέπλο" τραβήχτηκε μετά το Δελτίο Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών και το φόντο πλέον δεν είναι παρά το Πάσχα του 2019 (ή τελοσπάντων όποτε γίνουν οι Δημοτικές εκλογές αφού σε αυτή τη χώρα τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή βλέποντας και τις καθυστερήσεις στις εκλογές του Επιμελητηρίου).

Τον τελευταίο καιρό λοιπόν οι εντάσεις εκτινάχθηκαν και πάλι με αφορμή την ξενοδοχειακή επένδυση της εταιρείας «Νησί Μαρέζα Α.Ε.»  στη θέση «Νησί Μαρέζα - Κοκόσι» στη Δημοτική Ενότητα Σαρωνικού και τη σύνδεση του με το νερό της Κορίνθου. Κατά σύμπτωση τον ίδιο καιρό ως ιαματικό αναγνωρίστηκε, απο την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το νερό των πηγών στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης. Θυμόμαστε και τη φωτογραφία του Δημάρχου Κορινθίων με την υπουργό προ καιρού. Θυμόμαστε ότι στη φωτογραφία ήταν και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Παπάς.

Η ουσία βέβαια δεν βρίσκεται στο νερό της Ωραίας Ελένης, δηλ. πόσο ιαματικό ή θαυματουργό είναι αλλά περισσότερο στην "άλωση" ή μη της ... Τροίας (όπου Τροία βέβαια ο Δημαρχιακός θώκος).

Σχεδόν ταυτόχρονα, σε μια έξαρσή του ο νυν Δήμαρχος, Αλ. Πνευματικός, έστειλε μαντάτο μέσω του Διαδικτύου ότι μπορεί να είναι υποψήφιος για τέταρτη φορά (αν και ξέχασε άλλες δυο αποτυχημένες προσπάθειες πριν τα καταφέρει) αναφέροντας και τη "γκλίτσα του " και με βασικότερο επιχείρημα ότι η "4η και 5η φορά είναι ευκολότερες". Στις δηλώσεις αυτές απάντησε ο βασικός αντίπαλος, Β. Νανόπουλος, με "σουβλίσματα", "τσοπάνηδες" και "αναστάσεις" το Πάσχα του 2019.

Έξυπνη απάντηση μεν, αλλά κάπου γύρισε ως "μπούμερανγκ" γι' αυτό και συμμαζεύτηκε με νέα διορθωτική δήλωση (με πολλές διευκρινιστικές παρενθέσεις) στην πορεία μετά και τις πρώτες αντιδράσεις.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι "παρατηρητές" που είτε σιωπούν προς το παρόν ή "σουτάρουν" αφού εστιάσουν στην πρώτη καλή ευκαιρία ή "πριονίζουν" υποψηφιότητες ετοιμάζοντας καινούριες.

OI "ΔΕΛΦΙΝΟΙ"

Οι "δελφίνοι" που ακούγονται (ακούγονταν) από την πλευρά του Δημάρχου είναι ο κ. Παπάς (του Λιμενικού Ταμείου) και ο κ. Χασικίδης (πρόεδρος του Δ.Σ.). Ο κ. Σταματάκης μετά την αποχώρηση του σε άλλες πολιτείες βγήκε εκτός του "κάδρου" ενώ μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Μουρούτσου που διακινήθηκε περισσότερο για να φανούν αντιδράσεις, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται "κομμένη" λόγω ηλικιακού ορίου.

Και οι δυο λοιπόν φερόμενοι ως "δελφίνοι" εσχάτως έχουν περιπέσει σε σιωπή, με μία υποσημείωση : την μικρής έντασης και διάρκειας "ανταρσία" του κ. Παπά μετά το "άδειασμα" διαρκείας από στελέχη προσκείμενα στον κ. Πνευματικό (όπως π.χ. ο κ. Σταυρέλης και ο κ. Φαρμάκης).

Είναι μια σιωπή που έχει επιβληθεί, αφού ο Δήμαρχος επανέφερε με δόξες και τιμές (κοινή φωτογράφιση) τον κ. Παπά στο "μαντρί". Ο δε κ. Χασικίδης από την άλλη πλευρά έχει επιβάλλει "λογοκρισία" στον εαυτό του εξ' αρχής γνωρίζοντας πιθανώς κάπως καλύτερα την ιδιοσυγκρασία του Δημάρχου. Δεν είναι ώρα για ρίσκα αφού τα "σύννεφα" επάνω από την Τροία, είναι ακόμη παρόντα. Αυτά με την μία πλευρά.

Στην πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, τα πράγματα έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και πλοκή. Και εδώ ακούγονται (ή ακούστηκαν) ονόματα αλλά ο κ. Νανόπουλος φαίνεται προς το παρόν να ελέγχει την κατάσταση. Ο ίδιος έχει να δει τι θα κάνει και με τις εκλογές του Επιμελητηρίου (που πολλοί αναμένουν να προκηρυχθούν αλλά δεν ... - είπαμε στην Ελλάδα ...). Βέβαια, στην ενασχόλησή του με τα κοινά θα πρέπει να έχει ως "φάρο" και την πορεία του συγγενή του, πρώην υποψηφίου Δημάρχου Κορινθίων και βουλευτή με τη Ν.Δ., Κ. Γιώτη, τα πολιτικά "τραμπαλίσματα" του οποίου μπέρδεψαν το εκλογικό κοινό παρά το αξιοπρεπές της παρουσίας του.

Θα έχει στο πλευρό του και πάλι έναν ισχυρό σύμμαχο αλλά και εχθρό ταυτόχρονα. Τον ίδιο του τον εαυτό. Βέβαια, στα επόμενά του βήματα, εφόσον τον ενδιαφέρει η ενασχόληση του με τα κοινά, θα πρέπει να θυμηθεί ότι το "δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού".  Οι αργές και προσεκτικές κινήσεις που δεν "τσαλακώνουν" το προφίλ δεν είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν και τα "χούγια" φεύγουν πάντα τελευταία.

Από τις εκλογές του 2014, λοιπόν, ακούστηκαν τα ονόματα του κ. Β. Πανταζή και του πρώτη φορά εκλεγέντος κ. Κ. Δημητρόπουλου. Ο τελευταίος είχε παραστεί σε κάποιες εκδηλώσεις του κ. Πνευματικού, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από κάποιους που το είχαν επισημάνει μέσω αρθρογραφίας. Η συνέχεια; Κοινές φωτογραφίσεις του κ. Νανόπουλου με τον κ. Δημητρόπουλο σε διάφορες εκδηλώσεις, φωτογραφίες που θύμιζαν λίγο πατέρα με παραστρατημένο γιο. Ίδιες τακτικές με το Δήμαρχο. Ο κ. Πανταζής από την άλλη πλευρά, συμμετέχει σε νέο κόμμα αποστράτων με αναφορές στο 1909. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε;

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι την δυναμικότερη αντιπολίτευση ασκεί ο υποψήφιος με τον κ. Νανόπουλο στις εκλογές του 2014, κ. Β. Μπαλάφας. Από τη στιγμή που ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να του επιτεθεί σε συνέντευξη Τύπου με διάφορους χαρακτηρισμούς σημαίνει ότι η "βολή" έπιασε τόπο. Το κάπως περίεργο ήταν ότι μετά την επίθεση του Δημάρχου στον ίδιο, η "Συμμαχία Πολιτών" βγήκε με αρκετές ημέρες καθυστέρηση να υπερασπιστεί το μέλος της και μάλιστα ως τρίτο σημείο σε μία λίστα 5 σημείων σχετικά με το θέμα του "Μαρέζα". Χμμμ ...

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την εμπλοκή του Τύπου, ο κάθε πρωταγωνιστής με τις δικές του δυνάμεις και τα ΜΜΕ που τον υποστηρίζουν. Ο μεν Δήμαρχος εστιάζει σε Διαδικτυακά ΜΜΕ που προωθούν το "απολιτίκ" ύφος με αναρτήσεις lifestyle επιπέδου που θα μπορούσαμε να πούμε στρέφουν την προσοχή σε κορμιά, καφετέριες, ταβέρνες, κλπ. και όχι σε θέματα του Δήμου. Βέβαια, κάθε τόσο όλο και κάποια ανάρτηση θα παρεισφρήσει που σχετίζεται είτε με θέματα που θέλει να εκκινήσει ο Δήμαρχος αμέσως μετά τις δημοσιεύσεις ή να αιτιολογήσουν ενέργειες του Δημάρχου.

Από την άλλη πλευρά, παραδοσιακοί αντίπαλοι του Δημάρχου και υποστηρικτές του κ. Νανόπουλου, αρχίζουν να σκέπτονται και άλλες εκδοχές πέραν της γνωστής η οποία λέει ότι το 2019 ο κ. Νανόπουλος θα είναι και πάλι υποψήφιος. Σε μια τελευταία τέτοια ανάρτηση το ερώτημα που τίθεται είναι

"Έχουμε αξιόπιστη και σοβαρή πρόταση μετά την κατάρρευση Πνευματικού  από τις υπάρχουσες γνωστές αυτοδιοικητικές προσωπικότητες- ή έχουμε να επιλέξουμε μια από τα ίδια;;!!".

Ειναι η δεύτερη φορά που παρακολουθούμε μία τέτοιου τύπου ανάρτηση. Τώρα, αυτό που μορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι είτε η "πίστη" κλονίζεται ή υπάρχει πίεση για δυναμικότερη αντιπολίτευση ή να περιμένουμε κάποια ... νέα είσοδο;

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι όλοι οι παραπάνω δεν προσπαθούν να "ψαρέψουν" νέους ψηφοφόρους αφού αυτοί ασχολούνται με τα κοινά τον τελευταίο μήνα των εκλογών. Είναι όμως οι εντυπώσεις που μένουν και οι "πόντοι" έχουν σημασία. Όλοι το κοινό τους προσπαθούν να "δέσουν" ή το κοινό αυτού που τους βοηθά / προστατεύει / πληρώνει. 

ΟΙ "ΑΠ' ΕΞΩ"

Στους "παρατηρητές" που σιωπούν θα πρέπει να έχουμε κατά νου και κάποιους μη αυτοδιοικητικούς. Πολιτικά πρόσωπα που πιθανώς να θέλουν να εμφανισθούν την τελευταία στιγμή αφού "ζυγίσουν" την όλη κατάσταση. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί από τον χώρο της Ν.Δ. ήδη είναι οι πρώην πλέον βουλευτές κ. Ν. Ταγαράς και Κ. Κόλλιας. Βέβαια εδώ θα χρειαζόταν κάποιος να βάλει και άλλες παραμέτρους στην εξίσωση όπως μία πιθανή προκήρυξη εθνικών εκλογών με μία επίσης πιθανή νίκη της Ν.Δ. και εκλογή περισσότερων του ενός βουλευτή. Βέβαια και οι "τράμπες" στην πολιτική δεν είναι απίθανες.

Στην Κεντροαριστερά, τα πράγματα είναι επίσης μπλεγμένα. Ο Δήμαρχος Αλ. Πνευματικός ξέρει τα δικά του "όπλα" αλλά οι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν φαίνεται να έχουν σκοπό να επαναλάβουν τα των προηγούμενων εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα επιδιώξουν ευρύτερες συναινέσεις. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μας σημείωνε πέρυσι, ότι όποιος ενδιαφέρεται να βγει μπροστά, πέραν της κομματικής υποστήριξης θα πρέπει να έχει πάρει το "οκ" από την ομάδα του Γ. Δέδε αλλά και αυτή του Χ. Κασίμη.

Το οποίο μας παραπέμπει σε σκέψεις περί "οικουμενικής" λύσης στην Κεντροαριστερά και το όνομα του κ. Γ. Δέδε πιθανώς να το συναντήσουμε και κάποιες στιγμές παρακάτω. Τώρα, για το Δήμο, την Περιφέρεια ή τη Βουλή είναι άγνωστο ακόμη αλλά οι πιθανότητες λένε ότι θα καταλήξει σε ένα από αυτά τα τρία.

Αν είναι στο πρώτο, σε αυτή την περίπτωση ο Δήμαρχος θα πρέπει να "ξαναρίξει" τα χαρτιά του και έχει αυτό το πλεονέκτημα αφού έχει ήδη το θεσμικό του ρόλο και ίσως να αφήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την απόφασή του. Πάντως φαίνεται ότι οι περιπτώσεις των κ.κ. Παπά και Χασικίδη δύσκολα θα βρουν μια δυναμική ευρύτερων συναινέσεων. Και για να γίνουμε και πιο διαφωτιστικοί θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπάς είναι φιλικά προσκείμενος στον κ. Δέδε (φάνηκε και στις Περιφερεικαές εκλογές) και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Β. Γεώργαρης είναι φιλικά προσκείμενος στον κ. Παπά.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Δύσκολο να πει κανείς. Αν αποστασιοποιηθούμε λίγο από τις οφθαλμοφανείς "κόντρες" των κ.κ. Πνευματικού και Νανόπουλου, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Πιθανό είναι και να μην είναι κανείς υποψήφιος από τους υπάρχοντες το 2019. Φαίνεται πάντως ότι κάποιοι τοπικοί παράγοντες και επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να ανησυχούν από τώρα για την έκβαση και μεταξύ "τύρου και αχλαδιού" βάζουν και βγάζουν "πιόνια στη σκακιέρα" (ίσως για να μην καταλήξουν "πιόνια" και οι ίδιοι)

Κ.Ρ.
isthmos.gr

Y.Γ. Ο "Αχιλλέας" ας προσέξει και λίγο τη φτέρνα του.

ΚΟΡΥΦΗ