ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -

Η λίμνη της Βουλιαγμένης ή του Ηραίου απέχει λιγότερο από μία ώρα από την Αθήνα. Για να ξεχωρίζει απ

Η λίμνη της Βουλιαγμένης ή του Ηραίου απέχει λιγότερο από μία ώρα από την Αθήνα. Για να ξεχωρίζει από την αντίστοιχη της πρωτεύουσας, συμπληρώνεται με τον προσδιορισμό Λουτρακίου-Περαχώρας. Γαλήνια ατμόσφαιρα και η φυσική ομορφιά σε ένα απρόσμενα παραδεισένιο τοπίο…

Η λίμνη της Βουλιαγμένης ή του Ηραίου απέχει λιγότερο από μία ώρα από την Αθήνα. Για να ξεχωρίζει από την αντίστοιχη της πρωτεύουσας, συμπληρώνεται με τον προσδιορισμό Λουτρακίου-Περαχώρας. Γαλήνια ατμόσφαιρα και η φυσική ομορφιά σε ένα απρόσμενα παραδεισένιο τοπίο…

Πήρε το όνομά της από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ήρας, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη λίμνη. Απέχει 12 χλμ. από το Λουτράκι και στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Εσχατιώτις» ή «Γοργώπις».

Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι εντυπωσιακή και απρόσμενη. Η λίμνη αποπνέει μια γαλήνια ατμόσφαιρα και η φυσική ομορφιά αυτής της περιοχής είναι απίστευτη. Βρίσκεται δίπλα στα νερά του Κορινθιακού και στις όχθες της καταλήγουν τα Γεράνια όρη. Τα νερά της είναι πεντακάθαρακαι έχουν χρώμα γαλαζοπράσινο, σε ορισμένα σημεία της είναι δεμένες βάρκες, ενώ θα δείτε αρκετά εκκλησάκια που παραπέμπουν σε Κυκλάδες.
Η λίμνη έχει σχήμα οβάλ και σχηματίστηκε τα αρχαία χρόνια από καθίζηση του εδάφους.

Έχει θαλασσινό νερό, αλμυρότερο από αυτό της ανοιχτής θάλασσας, το οποίο ανανεώνεται από το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης περίπου κάθε έξι ώρες. Ενώνεται με τον Κορινθιακό με ένα στενό άνοιγμα-δίαυλο, στον οποίο χωράνε μόνο οι ψαρόβαρκες. Το τοπίο είναι τόσο ειδυλλιακό και ρομαντικό που στα εκκλησάκια γύρω της, και ιδιαίτερα στον Άγιο Νικόλαο, γίνονται αρκετοί γάμοι.

Στις όχθες της συναντάμε αμμουδιές, σε άλλα σημεία βότσαλα και ενδιάμεσα βραχάκια. Λόγω της παλίρροιας κάθε έξι ώρες αλλάζει η στάθμη του νερού. Έτσι, καθώς στη μία πλευρά της παρατηρείται απόλυτη ηρεμία, στην ακριβώς απέναντι διακρίνεται ένας κυματισμός. Είναι επίσης ο παράδεισος για τους ερασιτέχνες ψαράδες.

Περνώντας τη λίμνη, βλέπουμε την πινακίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, ο οποίος βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας. Το Ηραίο αποτελείται από δύο τμήματα, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία και την Ήρα Λιμενία αντίστοιχα. Η λατρεία της θεάς άρχισε από τη Γεωμετρική περίοδο, ενώ γύρω στο 800 π.Χ. οικοδομήθηκε προς τιμήν της ο πρώτος αψιδωτός ναός. Αργότερα, προστέθηκαν και άλλοι ναοί, βωμοί, κτίσματα και η αγορά. Οι Κορίνθιοι από την απέναντι ακτή έρχονταν εδώ δύο φορές τον χρόνο και τιμούσαν τη θεά με τελετές και αφιερώματα.

Μπροστά από τα ερείπια του ναού υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι και ένας πέτρινος προβλήτας. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και φτάνουμε εκεί ακολουθώντας τον αριστερό χωματόδρομο και διανύοντας μια απόσταση 200 μέτρων. Στον δρόμο μας συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, ιδανικό σημείο για λήψη φωτογραφιών.

Ο Φάρος βρίσκεται στα δεξιά και αξίζει να τον επισκεφτούμε με το ηλιοβασίλεμα. Είναι ο κοντινότερος στην Αθήνα και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφημίσεις. Κτίστηκε το 1897 και σηματοδοτεί το ακρωτήριο Μελαγκάβι. Μέχρι το 1981 διέθετε φύλακα και στη συνέχεια λειτουργεί με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα.

Φτάνοντας στη στροφή του δρόμου, βλέπουμε στα αριστερά μας τη διώρυγα της Κορίνθου που βρίσκεται στην ίδια ευθεία. Η εικόνα καθώς πέφτει ο ήλιος είναι υπέροχη, δεξιά μας ο Φάρος και μπροστά μας η ακτογραμμή της Κορινθίας, με τα φώτα των χωριών να λαμπυρίζουν δημιουργώντας μιαφωτεινή αλυσίδα.

Σε κοντινή απόσταση μέσα στη θάλασσα υπάρχει ένας βράχος μόνος του που έχει το σχήμα σβούρας και στο βάθος διακρίνονται οι Αλκυονίδες νήσοι με τις εκπληκτικές παραλίες τους.

Στην περιοχή πνέουν συνήθως ισχυροί άνεμοι και στη θάλασσα υπάρχουνδυνατά ρεύματα.

Κοντά στον Φάρο υπάρχουν μικρές πανέμορφες παραλίες με αμμουδιά, που είναι όμως προσβάσιμες μόνο με σκάφος.

Πώς θα φτάσετε

Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στρίβουμε πριν από τον Ισθμό για το Λουτράκι. Η συνολική απόσταση από την Αθήνα είναι 80 χλμ. Από το Λουτράκι, συνεχίζουμε για Περαχώρα-Λίμνη Βουλιαγμένης.
Με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κορινθία -έχουν τακτικά δρομολόγια από την Αθήνα για Λουτράκι, και από εκεί με τα τοπικά λεωφορεία.
Με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι την Κόρινθο και μετά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Ποιον θα ρωτήσετε

Δημαρχείο Λουτρακίου: 27440-69.000
Αστυνομικό τμήμα: 27440-63.000
Κέντρο Υγείας Λουτρακίου: 27440-63.444, 26.664, 26.668

Αξίζει να δείτε

Τη Μονή του Οσίου Πατάπιου, στα Γεράνεια, του 11ου αιώνα και το σπήλαιο όπου βρέθηκε το σκήνωμα του Οσίου.
Τον οικισμό της Περαχώρας και τη Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου, στη θέση Μαλαγάρι, χτισμένη τον 11ο αιώνα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες.
Το χωριό Πίσια με τις διάσπαρτες εκκλησίες του, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος σε φυσικό σπήλαιο.
Τη Ρωμαϊκή έπαυλη, στην Κατουνίστρα Λουτρακίου.
Τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας του Πραθιού, 20 χλμ. ανατολικά του Λουτρακίου.

ΚΟΡΥΦΗ