ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ -

Η “Γέρμα” του Λόρκα στην Κόρινθο από την Πέμπτη από το “Βασίλης Ρώτας”

Με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Γέρμα” μπαίνει το Κορινθιακό Θέατρο Βασίλης Ρώτας στη μετά lockdown εποχή. Είναι ένας ποιητικός ύμνος στη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ και θα είναι διαθέσιμη στο φιλοθεάμον κοινό για 4 παραστάσεις (από Πέμπτη μέχρι Κυριακή).

Με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Γέρμα” μπαίνει το Κορινθιακό Θέατρο Βασίλης Ρώτας στη μετά lockdown εποχή. Το έργο επρόκειτο να παρουσιαστεί την περασμένη άνοιξη αλλά οι εξελίξεις που έφερε η νέα κανονικότητα ανάγκασαν τους υπεύθυνους της παράστασης να μετακινήσουν τις ημερομηνίες.

Η λέξη «yermo» είναι επίθετο της ισπανικής γλώσσας. Προέρχεται από το λατινικό «eremus», που στα ελληνικά σημαίνει «έρημος». Ο τύπος του θηλυκού γένους του «yermo» είναι «yerma». Από καθαρή σύμπτωση, η ισπανική λέξη «yerma» τυγχάνει ομόηχη της ελληνικής λέξης «γέρμα», η οποία σημαίνει «γέρσιμο, δύση, ηλιοβασίλεμα, τέλος».

Το έργο του Λόρκα είναι ένας ποιητικός ύμνος στη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Σ’ ένα αγροτικό χωριό της Ισπανίας, η Γέρμα, μια νέα, παντρεμένη γυναίκα, γίνεται στόχος και αντικείμενο κουτσομπολιού επειδή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Απελπισμένη και μελαγχολική, αφού εξαντλήσει όλες τις φυσικές και μεταφυσικές δυνατότητες (ξόρκια, μάγια κλπ.), φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάσταση της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος εκπροσωπεί.

Αυτό το βίαιο ξέσπασμα της Γέρμα, τυφλό και αυτοκαταστροφικό, εκφράζει τα μηνύματα και τους πόθους της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις. Ο Λόρκα εισβάλλει βαθιά στις δομές ύπαρξης των ηρώων του και ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες τους, καταδεικνύοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μή επαφής, που οδηγεί στο θάνατο. Μια λυρική τραγωδία για τη γυναίκα, από τον μεγάλο Ισπανό ποιητή, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ και θα είναι διαθέσιμη στο φιλοθεάμον κοινό για 4 παραστάσεις (από Πέμπτη μέχρι Κυριακή).

Για την παράσταση μίλησε ο σκηνοθέτης του έργου, γνωστός ηθοποιός Ισίδωρος Σταμούλης σε τοπικό κανάλι όπως και η πρωταγωνίστρια Γιάννα Κατσαρού.

ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Για το έργο η πρωταγωνίστρια της παράστασης αλλά και πρόεδρος του “Βασίλης Ρώτας”, Γιάννα Κατσαρού σημειώνει:

“Το 2020 είναι ένα έτος που θα θυμομαστε όλοι! Η καθημερινότητα μας, η ρουτίνα μας διαταραχθείκε για τα καλά!  Όλοι μείναμε ένας, ένας στα σπίτια μας. Αλλά με έναν μαγικό τρόπο είχαμε ενωθεί όσο ποτέ άλλοτε, με έναν κοινό στόχο: Να ζήσουμε!

Όχι επιβίωση απλά, αλλά ουσιαστική, αληθινή, ΓΕΜΑΤΗ ζωη! Για εμάς τα μέλη του ΚΘΒΡ, ζωη σημαίνει και θέατρο....προσπαθήσαμε και καταφέραμε να αναστήσουμε την Γέρμα του Λόρκα!

Πρόβες μέσα στην καραντίνα , πρόβες με φόβο μια δεύτερη καραντίνα! Τα καταφέραμε και σας την παρουσιάζουμε! Με πολύ αγάπη στον κόσμο της πόλης μας,της όμορφης Κορίνθου! Μπορεί να προσπάθησε ο ιός να μας χωρίσει, όμως η τέχνη πάντα θα μας ενώνει! Πάμε, να ξορκίσουμε το κακο με θέατρο!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

Για το ίδιο έργο αλλά και τις σκέψεις του για το θέατρο μας μίλησε και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Βουδούρης, ο οποίος στην παράσταση υποδεύεται τον Βίκτωρ

“Νιώθω μεγάλη τιμή που έγινα μέλος της μεγάλης οικογένειας του (Κ.Θ.Β.Ρ.) και πολύ τυχερός που ο σκηνοθέτης μας στη «Γέρμα» είναι ο εξαιρετικός ηθοποιός και σκηνοθέτης , ο Ισίδωρος Σταμούλης, ο οποίος με υπομονή και επαγγελματισμό, μας καθοδηγεί με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ξεπερνώντας κάθε δυσκολία.

Το θέατρο είναι ένας ασφαλής τρόπος να δραπετεύσεις από την προσωπική σου φυλακή , από την εκούσια υποταγή στον δεσμοφύλακά σου. Είναι η χώρα των πόθων μας, είναι ο τόπος των δοσμένων όρκων. Οι ανάσες και τα χέρια , οι αναστεναγμοί και τα γέλια …

Η τύχη του να ζεις σε δύσκολες – ενδιαφέρουσες εποχές, δίνει την ευκαιρία να βιώνεις καθημερινές εσωτερικές συγκρούσεις και ματαιώσεις , με το δυναμικό των οποίων μπορείς να δημιουργήσεις τους εν δυνάμει εαυτούς σου και ταυτόχρονα να μείνεις αδιαίρετος.

Όποιοι τολμούν να αφήνουν στην άκρη την σκουριασμένη πανοπλία τους, έστω και για λίγο αερίζουν τις πληγές τους”.

ΚΟΡΥΦΗ