ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ -

Η δολοφονία του Μαμωνα από τον πασά της Κορίνθου ( Προεπαναστατικό γεγονός 1760 - 70)

Ο πασάς έστειλε στρατιώτες στο Καμάρι για να εκτελέσουν τη διαταγή του όπερ και εγένετο. Σαν έφτασε ο Μαμωνάς στο Καμάρι τον πυροβόλησαν θανάσιμα

Ένα σοβαρό προεπαναστατικό επεισόδιο που σχετίζεται με τον Κούτο ( Ορεινό Χελυδόρι ) είναι και η δολοφονία του άρχοντα της περιοχής , Κωνσταντή Μαμωνά, από τον τούρκο πασά της Κορίνθου, γύρω στο 1760 με 70.

Ο πασάς της Κορίνθου έκανε τον γάμο του γιου του και κάλεσε όλους τους προύχοντες και δημογέροντας της περιοχής για να παραστούν στους γάμους και τούτο διότι θα πήγαιναν οπωσδήποτε πλούσια δώρα. Ο πασάς κάλεσε στο γάμο και τον άρχοντα του Κούτου τον Κωσταντή Μαμωνά. 

Ο Μανωνάς για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και να βγει ασπροπρόσωπος έστειλε από κάθε άλλον τα καλύτερα δώρα. Έστειλε  στον πασά 40 κριάρια και ανάλογα παλικάρια και ο ίδιος εκίνησε καβάλα στο άτι του για να πάει στην Κόρινθο. Όταν ο Μαμωνάς έφτασε στο σαράι του Πασά βρήκε στην άυλη χορό όπου χορεύουν οι καλεσμένοι. Μπήκε και ο Μαμωνάς και χόρεψε και όπως λέει η παράδοση σε κάθε χώρο άλλαζε και φορεσιά. Όπως ήταν  εύσωμος και λεβέντης τον θαυμάσανε όλοι, καθώς και η γυναίκα του Πασά η οποία σε μία στιγμή του χορού του φώναξε από το παραθύρι "Εσένα πρέπει Μαμωνά για μπέης για βεζίρης για να μοιράζεις τα χαρτιά των δόλιων των ραγιάδων. Όταν άκουσε αυτά ο πασάς πολύ του κακοφάνηκε . Τότε αποφάσισε να τον δολοφονήσει. Όταν  τελείωσε ο γάμος και έφευγαν οι καλεσμένοι ο Μαμωνάς με την ακολουθία του πήρε το δρόμο της επιστροφής για τον Κούτο. Ο πασάς έστειλε στρατιώτες στο Καμάρι για να εκτελέσουν τη διαταγή του όπερ και εγένετο. Σαν έφτασε ο Μαμωνάς στο Καμάρι τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Τότε τα παλικάρια του τον μετέφεραν στο Κουτό όπου έγινε η ταφή του.

Η λαϊκή μούσα αποθανάτισε την δολοφονία αυτή του άρχοντα Μαμωνά ως εξής: 

"Ο μπέης κάνει μία χαρά παντρεύει το παιδί του όλον τον κόσμο κάλεσε της γης της οικουμένης. Κάλεσε και τον Μαμωνά το δόλιο Κωσταντάκη.

40 κριάρια έστειλε σαράντα παλικάρια και αυτός ξεκίνησε από κοντά καβάλα στο άλογο του. Μαιδέ σαπέρα απέζεψε, μαιδέ σε κρύα Βρύση.  Μόνο στου Μπέη την αυλή τη μάρμαροστρωμένη. 

Βρίσκει χώρο χορεύουνε και μπαίνει και χορεύει κάθε γύρο και αλλαξιά κάθε γύρο και τακίμι και η μπεαινα αγνάντευε από το παραθύρι. "Σε μία στιγμή του φώναξε σε μία στιγμή του λέει  "Εσένα πρέπει  Μαμωνά για μπεης για βεζύρης  για να μοιράζεις τα χαρτιά των δολιων των ραγιάδων". 

Και ο μπέης σαν το άκουσε πολύ του κακοφάνηκε .Στέλνει ασκέρι στο στρατί ζαπτέδες στο Καμάρι  ο Κωνσταντής αν θα φανεί  να τον δολοφονήσουν.                                            

Κι ο Κωνσταντής σαν φάνηκε όλοι τον τουφεκίσαν και τον σκοτώσανε κρυφά το άξιο παλικάρι.Του πήραν όλα τα φλουριά και το αξιο του το άτι και τον αφήσαν καταγής νεκρόν ξεγυμνομένον.Τον κλάψαμε όλα τα χωριά και η δόλια του η μανούλα κι η άμοιρη γυναίκα του παρηγοριά δεν έχει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΛΟΣ

https://korinthiakoi-orizontes.blogspot.com

ΚΟΡΥΦΗ