ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Γαλάζια και με άσπρα μαλλιά η «Συμμαχία Πολιτών» - Σε τι δεσμεύτηκε ο Β. Νανόπουλος

Γεμάτη η αίθουσα των 170 καθήμενων, ασφυκτικά γεμάτοι οι διάδρομοι, ασφυκτικά γεμάτο το λόμπι, γεμάτο το πεζοδρόμιο. Κόσμος πολύς -αλλά αναμενόμενα πολύς αφού μιλάμε για την υποψηφιότητα ενός πολυπροβεβλημένου προσώπου, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται εδώ και μήνες.

Η ερώτηση αν η εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας του Βασίλη Νανόπουλου και της «Συμμαχίας Πολιτών» είχε κόσμο, θυμίζει το δίλημμα του ποτηριού που είναι γεμάτο μέχρι τη μέση. Είναι μισογεμάτο, ή είναι μισοάδειο;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου είχε χρόνια να γνωρίσει τέτοιες πιένες. Στην πραγματικότητα, η τελευταία φορά που γέμισε ασφυκτικά ήταν στην ομιλία του Δημήτρη Καζάκη, πριν από τρία περίπου χρόνια.

Γεμάτη η αίθουσα των 170 καθήμενων, ασφυκτικά γεμάτοι οι διάδρομοι, ασφυκτικά γεμάτο το λόμπι, γεμάτο το πεζοδρόμιο. Κόσμος πολύς -αλλά αναμενόμενα πολύς αφού μιλάμε για την υποψηφιότητα ενός πολυπροβεβλημένου προσώπου, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται εδώ και μήνες.

Στοιχείο δεύτερο η σύνθεση των ανθρώπων που παραβρέθηκαν. Η «Συμμαχία Πολιτών», όπως φάνηκε στην εκδήλωση, δεν είναι ακόμα συμμαχία –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ιδεολογική σύνθεσή της.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραβρισκομένων έγερνε προς… τα δεξιά και ηλικιακά είχε πάρει την ανηφόρα. Σε ποσοστό 70-30 οι μεγάλες ηλικίες υπερτερούσαν και σε ποσοστό 90-10 η λαϊκή δεξιά είχε τον πρώτο λόγο.

Στοιχείο τρίτο η απουσία των επωνύμων. Σοφά ποιούντες, οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. έμειναν μακριά, για να μην ντύσουν με κομματικό μανδύα τον Βασίλη Νανόπουλο. Κανένας από τους Ταγαρά, Δήμα και Κόλλια δεν έδωσε το παρών.

Αν μετρήσει κανείς γνωστές πολιτικές φυσιογνωμίες θα σταθεί στην Αθηνά Κόρκα, τον Γρηγόρη Καρπούζη, αλλά και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χρήστο Δημητρόπουλο. Αυτό έχει την θετική του πλευρά καθώς έμεινε μακριά ο κομματικός πυρήνας. Από την άλλη, ίσως μπορεί να ερμηνευτεί και ως έκφραση αποστασιοποίησης.

Παρών και ο Βασίλης Πανταζής
Ήταν ακόμη εκεί παλιοί και νέοι συνεργάτες του κ. Νανόπουλου από το Επιμελητήριο (Κυριάκος Λέκκας, Σωτήρης Σπηλιωτακάρας, Νότης Μάρκελος, Σωτήρης Κοροβήλος), η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Επιμελητήριο, και φυσικά ο Σωτήρης Κουκουλάκης.

Από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας είδαμε τους Χρήστο Κορδώση, Σπύρο Ζαχαριά και Έρρικα Καραμαλίκη (οι οποίοι θα είναι και πάλι υποψήφιοι), η Νότα Μπαϊλάκη (η οποία δεν έχει ακόμα καταλήξει καίτοι δέχεται πιέσεις) και κάποιοι από τους νέους υποψηφίους (Ερριέτα Ανδρεάδη, Δήμος Λάσκας, Βασίλης Μπαλάφας, Μαρίνα Ταουξίδη κ.ά), ο πρόεδρος (Β. Γεώργαρης) και ο γραμματέας (Ι. Βλάσσης) του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου.

Το παρών έδωσε και ένας …αντίπαλος του κ. Νανόπουλου. Ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Πανταζής βρέθηκε στην εκδήλωση, φουντώνοντας έτι περισσότερο τη φημολογία, ότι τελικά θα αποσυρθεί στηρίζοντας την υποψηφιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η αναγγελία της άφιξης: «Κυρίες και κύριοι, είναι μαζί μας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Νανόπουλος», είπε η κοπέλα που είχε επιφορτιστεί με την παρουσίαση της εκδήλωσης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου; Όχι, ο υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων;

Ο κ. Νανόπουλος εμφανίστηκε μαζί με τα δυο του παιδιά. Χαιρέτισε όλους όσοι διασταυρώθηκαν μαζί του και ήταν χαλαρός και άνετος. Αντάλλαξε και ένα θερμό χαιρετισμό και με την σύζυγό του και κάθισε στο μέσον της πρώτης σειράς, δίπλα στην κόρη του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο, στο οποίο υπήρχαν όμορφες και άσχημες εικόνες της πόλης και στην διάρκεια του οποίου δεκάδες κορίνθιοι απάντησαν στο ερώτημα, ποια είναι τα προβλήματα της πόλης. Από τους πεζοδρόμους και τα πλακάκια που γλιστράνε, μέχρι το πάρκινγκ, τα σκουπίδια και το κυκλοφοριακό, όλη η αρνητική εικόνα της καθημερινότητας παρέλασε επί πέντε λεπτά μπροστά στα μάτια των θεατών.

Ταξικές οι πρώτες κουβέντες
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο κ. Νανόπουλος καταχειροκροτούμενος. Οι πρώτες του κουβέντες είχαν …ταξικό χαρακτήρα, καθώς, αφού ευχαριστώντας το Εργατικό Κέντρο για την παραχώρηση της αίθουσας, είπε:

«Κύριε πρόεδρε του εργατικού κέντρου σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας στον χώρο αυτό της εργασίας και των αγώνων. Για εμένα έχει μεγάλη συμβολική σημασία γιατί υπηρέτησα και ως εργοδότης και ως εργαζόμενος ταυτόχρονα για 32 χρόνια τον ιδιωτικό τομέα της εργασίας».

Εκκινώντας από το περιβάλλον της κρίσης μέσα στο οποίο διεξάγονται οι φετινές εκλογές, ο κ. Νανόπουλος, μίλησε για την «μεγάλη πρόκληση ο δήμος μας να αξιοποιήσει το δυναμικό του.

Να λειτουργήσει με τρόπο που να συνθέτει αρμονικά τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, να ορίζει σωστά τις προτεραιότητες, να κατανέμει δίκαια τα μέσα που διαθέτει, να αναζητά και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες. 

Μόνο έτσι θα προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Η μεγάλη πρόκληση, είναι να εγκαταλείψουμε την ηρεμία του καναπέ μας και την άνεση του σχολιασμού από μακριά. Να πάρουμε ενεργά μέρος στο σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων. Να ενώσουμε δυνάμεις για να δημιουργήσουμε εμείς το αύριο.

Στη μεγάλη πρόκληση για την αυτοδιοίκηση, στη μεγάλη πρόκληση για το Δήμο μας, στη μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς, απαντώ θετικά. Δηλώνω παρών στην προσπάθεια να αλλάξουμε. Δηλώνω παρών στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας…», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για όσα έχουν γίνει αυτά τα οκτώ χρόνια από την σημερινή δημοτική αρχή ανέφερε πως «ο απερχόμενος δήμαρχος δεν δημιούργησε ευκαιρίες. Δεν εκμεταλλεύτηκε όσες του δόθηκαν. Δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες του τόπου. Δεν συνεργάστηκε με τους δημότες. Δεν είχε όραμα και σχεδιασμό. Δεν είχε τους στόχους που θα παρακινούσαν όλες και όλους μας να πάρουμε μέρος σε μια μεγάλη προσπάθεια για τον τόπο μας και τη ζωή μας…».

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσκληση που απηύθυνε στους ανθυποψηφίους τους για μία συνάντηση στο Επιμελητήριο (έχοντας ορίσει, μάλιστα, προκαταβολικά την ημέρα και την ώρα) για να συζητηθούν τα προβλήματα της πόλης: «Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν», είπε.

«Απεναντίας ζητάμε των συμπόρευση όλων των δημοτών και των πολιτικών δυνάμεων για το καλό των παιδιών μας.Για τον λόγο αυτό καλώ απόψε από το βήμα αυτό όλους τους υποψηφίους δημάρχους ή εκπροσώπους των παρατάξεων, σε συνάντηση την Τετάρτη στις 6 στο επιμελητήριο για να συμφωνήσουμε σε κάποιες σταθερές-κοινές θέσεις.

Καλώ τον κ. Πνευματικό, τον κ. Γκεζερλή, τον κ. Τόγια, τον κ. Πανταζή, τον κ. Πιέτρη, την Κίνηση Πολιτών, την Πρωτοβουλία πολιτών, το ΚΚΕ να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα…».

Στις 28 Μαρτίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο
Ως απόδειξη των ικανοτήτων του ο κ. Νανόπουλος ανέφερε την θητεία του στο Επιμελητήριο, αναφερόμενος σε δυο παραδείγματα: «Πρώτο δείγμα γραφής αποτελεί η διοργάνωση της έκθεσης του Επιμελητηρίου Κορινθίας. Ξεκίνησε πριν 7 χρόνια ως τοπική, έγινε περιφερειακή και τα τελευταία 5 χρόνια είναι Πανελλήνια, πρώτη σε δυναμική μετά από εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Άλλος ένας δύσκολο στόχος, ήταν η  έλευση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κορίνθου. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά μας, με σωστό σχεδιασμό,  συστηματική προσπάθεια, επιμονή και αποφασιστικότητα, πετύχαμε. Στις 28 Μαρτίου δένει το πρώτο πλοίο στο λιμάνι μας.

Δημιουργήσαμε σημαντικές  αναπτυξιακές προοπτικές με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Αυτά είναι απλώς δύο παραδείγματα που δείχνουν τον τρόπο που λειτουργώ με τους συνεργάτες μου και το αποτέλεσμα που πετυχαίνουμε…».

Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε τις βασικές αρχές που θα διέπουν την διακυβέρνησή του: Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση και στα οικονομικά, Ισοτιμία των πολιτών, με ίσες ευκαιρίες για όλους, Αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, Συνεργασία και συμμετοχή όλων των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων έδωσε το στίγμα των προεκλογικού του προγράμματος:

 • Υλοποίηση αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού 10ετιας, για να φέρουμε πλούτο και εισόδημα στην περιοχή.
 • Νέες θέσεις εργασίας με προσέλκυση επενδύσεων. 
 • Στήριξη των αγροτών και αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής.
 • Πρόγραμμα δράσεων  για  τον τουρισμό και τον πολιτισμό  σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με επίκεντρο την αξιοποίηση του λιμανιού της Κορίνθου και του παραλιακού μετώπου .
 • Καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη με σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
 • Άμεση βελτίωση στον τομέα  της  καθαριότητας- διαχείριση αποβλήτων με κέρδη για τον δήμο.
 • Ρυθμίσεις της κυκλοφορίας οχημάτων και δημιουργία  χώρων στάθμευσης, που να εξυπηρετούν την αγορά.
 • Πόσιμο νερό και δίκτυο αποχέτευσης για όλους τους δημότες.
 • Έργα σε όλα τα χωριά του Δήμου μας, αγροτική οδοποιία, άρδευση, κλπ.
 • Παραχώρηση και αξιοποίηση του στρατοπέδου, του πεδίου βολής, και των άλλων ακινήτων  του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται στα όρια του δήμου μας.
 • Δημοτικά ιατρεία για ανασφάλιστους δημότες- στήριξη όλων των κοινωνικών δομών.
 • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας για ανέργους και κοινωνικά αδύναμες ομάδες, με συντονισμό των εθελοντικών δράσεων και των δυνατοτήτων και υποδομών του Δήμου.
ΚΟΡΥΦΗ