ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018: Μια μέρα που θα περάσει στην ιστορία της Κινέτας ως η πιο «μαύρη» σελίδα τη

Το καλοκαίρι του 2007, οπότε και η Ελλάδα έζησε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της εξαιτίας των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, την Αττική και την Εύβοια, θυμίζει η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στα Γεράνεια Όρη και κατέστρεψε το πευκοδάσος καθώς και οικισμούς στην Κινέτα.

Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη από το πευκοδάσος συντέλεσαν στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, το μέτωπο της οποίας έφτασε τα 6 χλμ. Οι πυροσβέστες κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό του αλλά οι καταβατικοί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο τους. Πλάνα δείχνουν σπίτια να καίγονται, ενώ από νωρίς είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Γαλήνη και Πανόραμα 1 και 2.

Στην κατάσβεση, αλλά και στην προσπάθεια περιορισμού του μετώπου ώστε να μην κατευθυνθεί στο Αλεποχώρι, συμμετείχαν επτά εναέρια μέσα (πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα), τρεις προωθητές γαιών και υδροφόρα οχήματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν και ένα C-27 για τη μεταφορά πυροσβεστών, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονταν και μηχανήματα του στρατού.

Λόγω της πυρκαγιάς είχε κλείσει η ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως το 57ο χλμ, ενώ διακόπηκαν και τα δρομολόγια του προαστιακού. Ο πυκνός καπνός έφτασε μέχρι και την Αθήνα, ο ουρανός της οποίας καλύφθηκε με κόκκινα σύννεφα.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας καθώς προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης και η πρόσβαση των τεχνικών ήταν αδύνατη. Επιπλέον ο ΔΕΔΔΗΕ διέκοπτε ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση ύστερα από εντολή της πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας.

http://hlektra.gr

ΚΟΡΥΦΗ