ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

Βασ. Μπαλάφας .. “Η συζήτηση για την ανοιχτή δομή γίνεται ακόμα μια φορά σε πολύ λανθασμένη βάση”

Δεν είναι όλα τα θέματα για να μετράμε ποιος την έχει μακρύτερη την αλληλεγγύη του. Πρωτίστως πρέπει να συζητήσουμε για αντοχές. Αλληλέγγυοι θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι. Το θέμα είναι πόσο μπορεί να αντέξει μια κοινωνία με δεδομένες δυνατότητες.

Δυστυχώς η συζήτηση για την ανοιχτή δομή στην Κόρινθο γίνεται ακόμα μια φορά σε πολύ λανθασμένη βάση και κατεύθυνση και γι' αυτό δεν βγαίνει άκρη.

Αποκρύπτονται ή αγνοούνται σοβαρές διαστάσεις για τις οποίες μάλλον υπάρχει άγνοια και η άγνοια συνήθως "σκοτώνει" τη λογική. Δεν είναι όλα τα θέματα για να χωριζόμαστε σε "φασίστες" και "μη φασίστες".

Δεν είναι όλα τα θέματα για να μετράμε ποιος την έχει μακρύτερη την αλληλεγγύη του. Πρωτίστως πρέπει να συζητήσουμε για αντοχές. Αλληλέγγυοι θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι. Το θέμα είναι πόσο μπορεί να αντέξει μια κοινωνία με δεδομένες δυνατότητες.

Με ποια λογική λοιπόν αποφασίζονται οι αριθμοί ; Γιατί όχι 15.000, 20.000, 40.000 και γιατί ναι 2.000, 1.000, 500 ; Ξεκινάμε λοιπόν από το Εθνικά μείζον που είναι το ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είτε είναι άσχετος με τη Διεθνή Πολιτική, είτε κουρνιάζει σε διεθνιστικές ουτοπίες.

Δεύτερον, πρέπει να τεθεί και να συζητηθεί το θέμα της κουλτούρας και της αντίληψης περί κοινωνίας των λαών που φτάνουν στην Ελλάδα. Πριν μπουν στην ενδοχώρα θα πρέπει να περνάνε όχι απλώς από υγειονομικές δομές αλλά και από δομές που θα τους εξηγούν τη δομή και τη λογική της κοινωνίας στην οποία εισέρχονται.

Ήτοι, λειτουργία, κανόνες, ισότητα φύλων, σεξουαλική συμπεριφορά, όρια ενηλικίωσης κτλ. Δεν έρχονται μόνο παιδάκια που νομίζετε μερικοί και μερικές ότι θέλουν να πάνε σχολείο. Υπάρχουν και παιδάκια που και στις χώρες τους δεν θα πήγαιναν σχολείο γιατί έτσι επιτάσσει η κοινωνική τους δομή και λειτουργία.

Τρίτον και επίσης σημαντικό. Οι δομές. Τι σημαίνει transit και ανοιχτό ; Υπάρχουν σε τέτοιες δομές διαδικασίες ενσωμάτωσης ; Κατά κανόνα όχι. Πρόκειται για "ροή", για συνεχή ροή. Συνεπώς καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η κοινωνική "επιμόρφωση" αυτών των ατόμων.

Επίσης, η θέση της δομής. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τελεία και παύλα. Αυτό λέει και ο νόμος και δεν το λέει τυχαία. Έχουμε εναλλακτικούς χώρους ; Τουλάχιστον τρεις. Και μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι.

Να ασχοληθούμε όλοι. Αυτό είναι αλληλεγγύη. Στην πράξη. Αλληλεγγύη δεν είναι να θεωρούμε "φασίστα" όποιον έχει την όποια άλλη άποψη. Άλλωστε, η Ιστορία είναι γεμάτη από πολύ "ωραία" παραδείγματα για το πως χειρίστηκαν τις όποιες μειονότητες στο παρελθόν οι "μη φασίστες" ...

Ακόμα ψάχνουν κόκαλα στα χωράφια στην Ανατολική Ευρώπη ...

Βασίλης Μπαλάφας

ΚΟΡΥΦΗ