ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

50 εκ. ευρώ για τους δήμους που δέχονται πρόσφυγες - Θα είναι μέσα και η Κόρινθος;

Οι εξελίξεις στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα πιθανώς να αφορά και την Κορινθία - Τι συμβαίνει στην Κόρινθο και πως μπορούν να ωφεληθούν ο Δήμος Κορινθίων και ενδεχομένως ο Δήμος Βέλου-Βόχας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο αρμόδιος συντονιστής, υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε προβλέπει αυστηρότερη φύλαξη συνόρων με συγκρότηση ενιαίου φορέα, κλειστά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, αποσυμφόρηση των δομών και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, μέσω της επαναφοράς του ελέγχου και της ασφάλειας, και παράλληλα με την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και την μεταφορά 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Πέντε χιλιάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και 15 χιλιάδες σε δομές στην ενδοχώρα. Στόχος είναι η μεταφορά των 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή. Ανακοινώθηκε ότι καθορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και λειτουργίας των ΜΚΟ, επιτάχυνση των διαδικασιών και πρόσληψη 500 ατόμων για τις υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε ότι κλείνει η Μόρια και δημιουργείται νέα κλειστή δομή χωρητικότητα 5 χιλιάδων ατόμων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις δομές σε Χίο και Σάμο, ενώ σε Κω και Λέρο οι υπάρχουσες δομές μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Στο στρατόπεδο της Κορίνθου, όπως είναι γνωστό, φιλοξενούνται μετανάστες στην "κλειστή δομή" φιλοξενίας (αυτοί χωρίς δικαίωμα εξόδου) και πρόσφυγες (στην ανοιχτή). Ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστός.

Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. ο πρώην Δήμαρχος, Αλ. Πνευματικός ανέφερε ότι στην "κλειστή δομή" φιλοξενούνται 1100 μετανάστες και ουδείς τον διέψευσε.

Στην "ανοιχτή δομή" εννοείται ότι θα φιλοξενούνταν 600 πρόσφυγες, οι οποίοι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έρχονται και φεύγουν. Πρόσφατα ακούσαμε ότι έρχονται άλλοι 200.

Κανένας υπεύθυνος από το Υπουργείο ή το Δήμο δεν βγαίνει να ενημερώσει για τον πραγματικό αριθμό και έτσι πολλαπλασιάζονται οι φήμες που λένε ότι το σύνολο μεταναστών και προσφύγων θα φτάσει κάποια στιγμή τους 5000.

Είχαμε επισημάνει σε άλλη ανάρτηση ότι καλό θα ήταν ο Δήμος

  • πρώτον να θέσει κάποια όρια στο τι αντέχει η πόλη,
  • δεύτερον να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για να αποφευχθούν "ατυχήματα" και
  • τρίτον να διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη.

Το τελευταίο, τουλάχιστον, φαίνεται ότι μπορεί να διεκδικηθεί μετά τις ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση.

Στο Δήμο Βέλου-Βόχας

Παράλληλα, είχε ακουστεί προ καιρού ότι πιθανώς να φιλοξενηθούν κάποιες οικογένειες σε ξενοδοχείο της περιοχής. Μάλιστα, το Δ.Σ. είχε εκδώσει και ψήφισμα όπου ζητούσε να ενημερωθεί για ενδεχόμενες ενέργειες ώστε να μην βρεθεί προ τετελεσμένων καταστάσεων.

Ίσως, πάλι, μια τέτοια φιλοξενία να αποβεί θετική για την περιοχή με την εξασφάλιση αντισταθμιστικών ωφελειών.

Ανταποδοτικά μέτρα για τα νησιά με hot spot

Την ίδια ώρα θεσμοθετούνται ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πιο σημαντικό αφορά την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

Τέλος δημιουργείται Ειδικό Ταμείο με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Με πληροφορίες από το prlogos.gr

ΚΟΡΥΦΗ