ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Δραματική έκκληση του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Ζευγολατιού για την παραβατικότητα στο σχολείο

Δραματική έκκληση του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Ζευγολατιού για την παραβατικότητα στο σχολείο

Το ήδη νοσηρό περιβάλλον της παραβατικότητας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκε σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς

 Δραματική έκκληση απευθύνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ζευγολατιού σχετικά με την παραβατικότητα που παρατηρείται στο σχολείο. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρει

«Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς το Γυμνάσιο Ζευγολατιού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Η αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης (με την χορήγηση του επιδόματος για τα παιδιά στο τέλος της σχολικής περιόδου) ώθησε πολλές οικογένειες Ρομά να γράψουν τα παιδιά τους (κάθε ηλικίας!) στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου έτσι ώστε αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών να ξεπερνάει κάθε όριο και κάθε δυνατότητα του σχολείου να τους φιλοξενήσει.

 

Το ήδη νοσηρό περιβάλλον της παραβατικότητας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκε σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Οι μαθητές αντέδρασαν με επαναλαμβανόμενες απόπειρες κατάληψης αλλά και αποχής από τα μαθήματά τους, γεγονός που έφερε την κατάσταση στο απροχώρητο.
 

Παράλληλα, το σχολείο είναι χωρίς διεύθυνση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς παραμένει ακέφαλο, αφού η μέχρι πρότινος Διευθύντρια παραιτήθηκε από τη θέση της και η αναπλήρωσή της δεν έχει γίνει ακόμη.


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου & Λυκείου Ζευγολατιού με ενέργειές του και καθημερινή παρουσία στο σχολείο και παρεμβάσεις στον σύλλογο Διδασκόντων, πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με την δημοτική αρχή και τον προϊστάμενο της Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας. Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του συλλόγου είναι να γίνει διασπορά των μαθητών Ρομά σε όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βέλου-Βόχας καθώς η υπερσυγκέντρωσή τους σε ένα σχολείο αυξάνει κατακόρυφα την παραβατικότητα και παράγει συνθήκες γκετοποίησης του σχολείου.

Οι διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στο σχολείο όσο και στο δημαρχείο Βέλου-Βόχας με την παρουσία του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου, της πρόεδρου της β/θμιας σχολικής επιτροπής Μαρίας Καλλίρη, του αντιδημάρχου Νίκου Ρόζου και του προέδρου της α/θμιας σχολικής επιτροπής Μιχάλη Σδράλη. Και στις δύο συναντήσεις το παρόν έδωσε ο προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας κ. Σαμαράς.

Ως σύλλογος ζητήσαμε από τον δήμαρχο να παρέχει φύλακα στο σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας του, τουλάχιστον, έτσι ώστε να περιοριστεί η ολοένα αυξανόμενη παραβατικότητα που έχει επιφέρει σημαντικές ζημιές στο κτήριο και τον υλικό εξοπλισμό του σχολείου. Σε ό,τι αφορά στην επιδιόρθωση των ζημιών η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάστασή τους, ενώ για το θέμα του φύλακα μας υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν λύση.

Επαναφέραμε το περυσινό μας αίτημα για την τοποθέτηση καμερών στο χώρο του σχολείου, το οποίο εκκρεμεί και παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό και δεν έχει υλοποιηθεί. Επιμένουμε σε αυτή την λύση ως ένα μέτρο αποτρεπτικό έναντι στις παραβατικές συμπεριφορές μαθητών, αλλά και στην είσοδο εξωσχολικών στο σχολείο.

Επιπλέον, ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως τόσο από τον δ/ντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης όσο και από την δημοτική αρχή να γίνει διασπορά των μαθητών κατά το μέγιστο δυνατό διότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει το σχολείο με αυτό τον αριθμό (και τις ηλικίες) των μαθητών στην Α΄ τάξη. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με το Γυμνάσιο Βραχατίου από το οποίο εισέπραξε αρνητική απάντηση για την υποδοχή μαθητών από το Γυμνάσιό μας, με το Γυμνάσιο Βέλου που είπε ότι μπορεί να φιλοξενήσει 8 μαθητές και με το Εσπερινό Γυμνάσιο το οποίο είπε ότι μπορεί να απορροφήσει ικανό αριθμό, για τους οποίους μάλιστα εξασφαλίστηκε και δωρεάν μετακίνηση.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι καμία μετακίνηση μαθητή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση των γονέων του και ως εκ τούτου χρειάζεται η κινητοποίηση και η προσπάθεια όλων για να πεισθούν οι γονείς να δεχθούν την εφαρμογή της διασποράς.

Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς και κυρίως στην δημοτική αρχή, συμπολίτευση και αντιπολίτευση να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να δουλέψουν για την λύση του. Ιδιαιτέρως δε η έκκλησή μας απευθύνεται στους δημοτικούς συμβούλους του Ζευγολατιού, καθώς και στον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο του Ζευγολατιού και τους καλούμε να αναγνωρίσουν την τραγική κατάσταση στην οποία θα περιέλθει το χωριό μας, αν αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους και δεν συνεργαστούν και συναινέσουν για να βρεθεί μια λύση.


Η γκετοποίηση των σχολείων μας η οποία έχει ξεκινήσει από το Δημοτικό Σχολείο όταν πριν από τρία περίπου χρόνια ο τότε σύλλογος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, έχει προωθηθεί στο Γυμνάσιο και σε λίγο θα πνίξει το Λύκειο και όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης στο χωριό μας θα λειτουργούν σ’ αυτό το πλαίσιο.


Έχετε κατανοήσει τι σημαίνει αυτό, αγαπητοί εκπρόσωποι του χωριού μας, στον α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης; Είναι αδύνατον η τοπική κοινωνία να μείνει ανεπηρέαστη από μια τέτοια κατάσταση στα σχολεία μας. Γκετοποίηση των σχολείων μας σημαίνει ερημοποίηση, απαξίωση και υποβάθμιση όλου του χωριού μας. Γκετοποίηση και ολική καταστροφή μιας ιστορικής κοινότητας στην καρδιά της Βόχας. Πιστεύετε ότι μπορεί να βγει κάποιος κερδισμένος από μια τέτοια εξέλιξη;


Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να συστρατευτείτε μαζί μας στον αγώνα και στις διεκδικήσεις μας για την διατήρηση της αξιοπρέπειας και της εύρυθμης λειτουργίας στα σχολεία μας. Ο αγώνας είναι ή τώρα ή ποτέ. Γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά για όλους μας…»

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ