ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΗΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


** Ο Παναγιώτης Ψηλογιαννόπουλος είναι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών Δ. Κορινθίων


Το 2015 ήταν μια συμπυκνωμένη χρονιά για την χώρα μας. Ζήσαμε στιγμές και γεγονότα που σε άλλες εποχές θα χρειάζονταν δεκαετίες για να συμβούν. Το σίγουρο είναι πάντως πως το 2015 φεύγει με λιγότερες υποσχέσεις και ελπίδες από όσες ήρθε, με τα μνημόνια κυρίαρχα στην ζωή μας και με τους ανθρώπους σε όλο και χειρότερη κατάσταση.

Για τον Δήμο Κορινθίων, το 2015, μετά την προεκλογική χρονιά της «ανάπτυξης», με αιχμή τα γήπεδα και τα έργα βιτρίνας για τις ανάγκες διατήρησης της εξουσίας,  τα πράγματα ήταν σε τέλμα και  η οικονομική κρίση ενέτεινε το πρόβλημα.

Φτωχοί προϋπολογισμοί, χωρίς  πρωτοβουλίες για ανάπτυξη και ανακούφιση των ασθενέστερων, διαχείριση της εξουσίας για μικροπολιτικά οφέλη  και  - δυστυχώς – φτωχή και χωρίς πολιτική πρόταση η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης.

Μια αντιπολίτευση επί των τύπων, με πολιτική για τα ΜΜΕ και μόνο, που διευκολύνει έτσι κι αλλιώς την τακτική του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να πετάνε ‹‹την μπάλα στην εξέδρα».

Με αντιπαραθέσεις χαμηλού επιπέδου, μακριά από τα προβλήματα των πολιτών και του Δήμου, που υποτιμούν τους πολίτες και δημιούργησαν συνθήκες μη ουσιαστικής λειτουργίας του ΔΣ.  

Η Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών προσπάθησε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία, να μιλήσει πολιτικά, να προτείνει λύσεις και όχι να ρίχνει τουφεκιές στον αέρα, να παράξει έργο και όχι μπουρδολογίες ή κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα  το οποίο το 2015 μπήκε για τον Δήμο σε έναν σωστό δρόμο είναι η διαχείριση απορριμμάτων. Πιέσαμε από την αρχή σε αυτό το θέμα, συμμετείχαμε ενεργά στην διαπαραταξιακή επιτροπή και πιστεύουμε πως το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης που ψήφισε ομόφωνα το ΔΣ είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στο αντίστοιχο –  θετικό – Εθνικό Σχέδιο και πώς θα αντιδράσουν τα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα της Περιφέρειας και των μεγάλων «επενδυτών» στον τομέα της διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή πορείας του Δήμου μετά από χρόνια απραξίας και εναπόθεσης της επίλυσης στον κ. Τατούλη, είναι κάτι θετικό παρότι φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να οπισθοχωρήσει και να συνταχθεί με την Περιφέρεια, αν επικρατήσει η «λύση» Τατούλη, φορτώνοντας το κόστος στους πολίτες (αύξηση τελών) και στο περιβάλλον.

Ένα άλλο θέμα που δυστυχώς δεν λύθηκε στη χρονιά που τελειώνει τώρα είναι το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μεταναστών της Κορίνθου. Σε μια χρονιά που το μεταναστευτικό πρόβλημα διογκώθηκε, που  οι Έλληνες έδειξαν εκπληκτικά δείγματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, σε αντίθεση με την φοβικές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε μια χρονιά που ελπίζαμε όλοι να κλείσει αυτή η ντροπή της πόλης μας και λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης, φτάσαμε τον Δεκέμβρη να το ξαναγεμίσουμε με οικονομικούς μετανάστες.

Χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για την σωστή και δίκαιη διαβίωση των ανθρώπων αυτών και με μόνη προοπτική να αποτελέσει την φυλακή τους για όσο διάστημα απαιτηθεί, το στρατόπεδο συνεχίζει να αποτελεί μια πληγή στα πλαίσια του ουμανισμού και της αλληλεγγύης. Ελπίζουμε το 2016 ο χώρος του στρατοπέδου να δοθεί στην Κορινθιακή κοινωνία προς αξιοποίηση και σε αυτό καλώ σε συστράτευση όλους τους πολίτες και τους δημοκρατικούς πολιτικούς φορείς της πόλης και του νομού.

Τέλος, εμείς στην Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών ελπίζουμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τους πολίτες, να στηρίξουμε με διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς πελατειακές λογικές, τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την φτώχεια, την ανεργία, τους νέους που ζουν τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από δράσεις στον Δήμο αλλά και στην κοινωνία.

Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε πάλι τις προτεραιότητες για την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου, με άξονες, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την τουριστική ανάπτυξη μέσα από την προστασία του Κορινθιακού και του Σαρωνικού κόλπου και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου. 

Πρέπει ο Δήμος μας να σταθεί πλάι και στις Δημοτικές Ενότητες του, με προγράμματα ενθάρρυνσης και στήριξης της αγροτικής παραγωγής, με την ανάδειξη και την τυποποίηση των προϊόντων μας, τον αγροτουρισμό αλλά και τον πεζοπορικό - ορειβατικό τουρισμό και γενικά δημιουργώντας συνθήκες παραμονής των νέων στον τόπο τους, τον δήμο και την χώρα.

Εύχομαι  το 2016, με αλληλεγγύη, να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες μέρες, με αναστοχασμό, αλλά πάνω από όλα με ενεργητική συμμετοχή όλων μας, χωρίς ιδιοτέλειες και δεύτερες σκέψεις. Εμάς στην Πρωτοβουλία θα μας βρείτε δίπλα στον πολίτη, τόσο στον Δήμο όσο και στα κοινωνικά μέτωπα.

Καλή Χρονιά