ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ


** *Ο Χρίστος Δήμας είναι βουλευτής Κορινθίας – ΝΔ.


«Παρακολούθησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου προσπαθούσε να πείσει επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός δεν κατάφερε τίποτα. Και πως να τα κατάφερνε άλλωστε, όταν ο ίδιος και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προσέλκυσαν επενδύσεις αλλά έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους για να τις διώξει.

Υπενθυμίζω τους λόγους:

 • Πολιτική αστάθεια. Δύο πρόωρες εκλογές και ένα δημοψήφισμα σε μόλις 8 μήνες.
 • Περιορισμός κεφαλαίων, τα περίφημα capital control. Δημιούργησε προβλήματα ακόμη και στις υγιείς επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να πληρώσουν υπαλλήλους, προμηθευτές και άλλες ανάγκες.
 • Αύξησε τον ΦΠΑ στο 23%,
 • Αύξησε τις εργοδοτικές εισφορές,
 • Μείωσε τις συντάξεις –τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές-,
 • Μείωσε δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
 • Επιβάλλει προκαταβολή φόρων 100%.
 • Επανέφερε την ύφεση με την δημιουργική ασάφεια. Είχαμε προβλέψεις για ανάπτυξη 2.5% θα έχουμε τελικά ύφεση περίπου 1.5%. Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες.
 • Σκούπισε τα αποθεματικά των Δήμων, Περιφερειών, ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων όπως ο ΕΛΓΑ.
 • Αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν και δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.
 • Μείωσε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα έχουν παγώσει.
 • Μπλόκαρε το ΕΣΠΑ.

Χάνονται κοινοτικοί πόροι και κινδυνεύουμε με πρόστιμα. Πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποποινικοποιήσετε την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Οι επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα επειδή τους γοητεύσατε, θα έρθουν εάν και εφόσον υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία για κέρδος.

Πρέπει να συστηθείτε με την λέξη ανταγωνιστικότητα. Αυτή είναι που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή και οδηγεί στην ανάπτυξη. Όμως, ακόμα και όταν ο κ. Κλίντον στρώνει την καλύτερη ασίστ στον κ. Τσίπρα για να μιλήσει για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, εκείνος στέλνει την μπάλα στην εξέδρα

Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν νοείται υγιής επιχειρηματικότητα χωρίς τράπεζες. Για όλα αυτά χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Εάν φέρνετε αλλαγές που βλάπτουν αντί να στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς θα τα καταψηφίζουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από 9 χαμένους μήνες αποτυχημένων κυβερνητικών επιλογών έρχεται η στιγμή που θα πληρώσουμε πολύ αυξημένους λογαριασμούς λόγο της πολιτική της δημιουργικής ασάφειας του κ. Τσίπρα.

Δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε όραμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δημιουργία ανάπτυξης. Για αυτούς τους λόγους δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση.

Εύχομαι όμως σύντομα να βρει τον βηματισμό της για το καλό της πατρίδας και όλων μας.»

*Ο Χρίστος Δήμας είναι βουλευτής Κο- ρινθίας – ΝΔ. Το άρθρο αποτελεί απόσπα- σμα από την τοποθέτηση του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επι των προ- γραμματικών δηλώσεων.