ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΓΑΣ


** Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, συνεργάτης της εφημερίδας Πολίτης της Κορινθίας, αρχισυντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό AXION


Στο τελευταίο φύλλο ασχοληθήκαμε ακροθιγώς, ξώφαλτσα που λένε, με τις λίστες των κομμάτων στην Κορινθία κατά τις τελευταίες εκλογές. Αυτό που καταγράψαμε, αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι φθίνει διαρκώς το επίπεδο και η ποιότητα των συμμετεχόντων.

Δεν λέω πως δεν υπήρξαν καλές υποψηφιότητες, σε όλα σχεδόν τα κόμματα. Λέω, όμως πως οι υποψηφιότητες αυτές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου –εξαιτίας και της ανάγκης να γεμίσουν οι λίστες- είδαμε κάθε καρυδιάς καρύδι.

Δυστυχώς η αδιαφορία για τα κοινά, η απαξίωση για την πολιτική τείνει να γίνει βασικό σύμπτωμα της κοινωνίας μας. Άλλωστε, η απαξία δεν περιορίζεται μόνο στην άρνηση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια, δηλώνεται και με την αποχή από την εκλογική διαδικασία, η οποία στις τελευταίες εκλογές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ο καθένας έχει να σκεφτεί πρωτίστως πως θα σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, όχι τον τόπο του.

Εκτός αυτού ο πολιτικός σήμερα έχει πάψει να αποτελεί πρόσωπο κύρους. Από την άλλη μεριά, αυτός ο τόπος δεν θα αλλάξει ποτέ αν δεν αναλάβουν δράση οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν αξία.

Όσο επιτρέπουμε να διαχειρίζονται τις τύχες μας πολιτικοί που δεν έχουν αξία, κουλτούρα, γνώσεις, αισθητική –δεν συζητώ για εντιμότητα και ήθος. Ακούω ήδη να αντιγυρίζει κάποιος πως οι πολίτες ακόμα κι αν βρεθεί κάποιος τέτοιος άνθρωπος, πάλι τους φελλούς θα επιβραβεύσουν.

Μπορεί αυτό να συνέβαινε μέχρι πριν από μερικά χρόνια, νομίζω, όμως ότι τώρα ήρθε ο καιρός που θα αναζητήσουν αυτούς που θα τους βγάλουν στο φως. Κι αν ακόμα αυτό ξανασυμβεί η προσπάθεια πρέπει να γίνει. Μπορεί να χάσουμε μια δυο μάχες ακόμα, όμως τελικά θα νικήσουμε τον πόλεμο.

Και τελικά ή θα διώξουμε την κόπρο από την πολιτική ζωή του τόπου, ή αυτή θα μας σκεπάσει. Σημασία εδώ, ωστόσο, έχει και ο ρόλος των κομμάτων. Τα οποία, δυστυχώς, δεν άδραξαν την ευκαιρία να ανανεώσουν ουσιαστικά τις λίστες τους και να τοποθετήσουν στα ψηφοδέλτια, έστω και σε ποσοστό 20-30% καινούργια πρόσωπα.

Πολύ φοβάμαι δε ότι αν τυχόν αλλάξει ποτέ ο εκλογικός νόμος και καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης μπορεί να γλυτώσουμε από την διαφθορά και την συναλλαγή ψηφοφόρου πολιτικού, αλλά θα περάσουμε σε μια άλλη διαφθορά και σε μια άλλη συναλλαγή και σε μια άλλη ομηρία. Αυτήν του αρχηγού του κόμματος με τον εκάστοτε υποψήφιο.