ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ


** Ο Αλέξανδρος Σκούρας ζει και εργάζεται στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ στον τομέα της πολιτικής και της επικοινωνίας. Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο και είναι μέλος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.


Ζούμε σε μία εποχή που όλα αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς. Οι πολιτικές, οικονομικές, και κοινωνικές εξελίξεις συμβαίνουν τόσο ραγδαία που είναι δύσκολο για τον καθένα μας να αποκτήσει την απαραίτητη απόσταση ώστε να τις αξιολογήσει με ψυχραιμία. Όταν ο Κώστας Ρομπόρας μου ζήτησε να συμβάλλω στην ανασκόπηση του isthmos.gr, προσπάθησα να σκεφτώ τα τρία σημαντικότερα γεγονότα από τον κόσμο και τη χώρα μας για τη χρονιά που πέρασε.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα απαισιοδοξία που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος μας σήμερα είναι καλύτερος από ποτέ. Η ακραία φτώχεια είναι υπό εξαφάνιση, οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο και καλύτερα από ποτέ, οι πολίτες του κόσμου απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία.

Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας είναι πλέον ορατή:

Η θετικότερη είδηση της χρονιάς που πέρασε αφορά ένα τεράστιο επίτευγμα της ανθρωπότητας. Όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε σήμερα μπορεί να δούμε την ακραία φτώχεια ανά τον πλανήτη να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μέσα στη χρονιά που φεύγει ακούσαμε τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας να ανακοινώνει ότι

Το 1990, όταν ο πληθυσμός της γης ήταν 5,2 δισεκατομύρια, το 36% ζούσε σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Σήμερα, μεπληθυσμό 7,3 δις, τοποσοστόπουζεισεακραίαφτώχειαυπολογίζεται στο 12%. Μέσαστατελευταία 25 χρόνια, οαριθμόςτωνανθρώπωνπουζουνσεκαθεστώςακραίας φτώχειας μειώθηκε από δύο δισεκατομμύρια σε λιγότερο από ένα.»

Σαν να μηναρκούσε αυτή η γιγαντιαία πρόοδος, αυτές οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι είμαστε η πρώτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μπορεί να εξαλείψει την ακραία φτώχεια.»

Η ανατροπή του αριστερόστροφουνεο-λαϊκισμού στη Λατινική Αμερική:

Μία επίσης πολύ θετική εξέλιξη έρχεται από την Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του τανγκό, ο περονισμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα με την πανηγυρική εκλογή του Μαουρίτσιο Μάκρι στην προεδρία. Στη Βενεζουέλα, το απολυταρχικό καθεστώς του Νίκολας Μαδούρο υπέστη εκλογική συντριβή στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Μετά από δεκαετίες εδραιωμένης κυριαρχίας του αριστερού λαϊκισμού στις δύο αυτές χώρες, φέτος υπήρξαν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που δείχνουν πως το ιδεολογικό αυτό υβρίδιο δεν είναι ανίκητο.

Η πρόκληση της τρομοκρατίας και η απειλή των ατομικών ελευθεριών

Φυσικά δεν ήταν όλα ρόδινα το 2015. Η απειλή που ακούει στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αποτελεί πηγή προβληματισμού και ανησυχίας. Έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, κατέστη σαφές ότι οι ατομικές ελευθερίες κινδυνεύουν άμεσα, όχι μόνο από τους τρομοκράτες αλλά και από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση Ολάντ έκλεισε τα σύνορα, ανέστειλε ατομικές ελευθερίες και περιόρισε τη νομοκρατία στο όνομα της αντιτρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή η βία και η προκατάληψη κατά των εκατομυρίων ειρηνικών μουσουλμάνων ολοένα και αυξάνεται. Ας ευχηθούμε να μην συνεχιστεί η περιστολή των ατομικών ελευθεριών και η έξαρση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας το 2016 αν και κάτι τέτοιο μοιάζει αναπόφευκτο.

Στον δικό μας, ελληνικό μικρόκοσμο, το 2015 αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα αλλά κατά τη γνώμη μου με θετικό πρόσημο. Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες περιστρέφονται γύρω από την πολιτική και οικονομική ζωή.

Το μεγάλο ψέμα:

Το σπουδαιότερο γεγονός της χρονιάς ήταν αναμφίβολα η εκλογή εκλογή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση που έκλεισε το μακρύ κεφάλαιο του δικομματισμού στη χώρα. Πλέον έχουμε σχεδόν 12 μήνες πεπραγμένων από αυτόν τον συνδυασμό και με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν μία παταγώδης αποτυχία.

Η οικονομία είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πέρυσι, η διεθνής εικόνα της χώρας έχει πληγεί σημαντικά, και κανένα από τα «κουσούρια» του δικομματισμού δεν έχει διορθωθεί. Οι δύο κυβερνήσεις Τσίπρα, μέχρι στιγμής, έχουν διαψεύσει κάθε καλοπροέραιτο υποστηρικτή τους και έχουν δικαιώσει πλήρως τους σκληρότερους επικριτές του πρωθυπουργού.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις που μοίραζε απλόχερα πέρυσι τέτοιον καιρό ο Αλέξης Τσίπρας εξανεμίστηκαν. Αυτές που τηρήθηκαν μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού και με εξαίρεση αυτήν που θα αναφέρω στη συνέχεια της ανασκόπησης, οι περισσότερες αφορούσαν εξυπηρετήσεις και διορισμούς της εκλογικής πελατείας του. Η πρώτη χρονιά της ριζοσπαστικής αριστεράς στα ηνία του κράτους στηρίχθηκε σε ένα μεγάλο, ίσως άνευ προηγουμένου, ψέμα. Το θετικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες του 2015 ο κόσμος δείχνει να αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συνέβη.

Το Όχι που έγινε Ναι, άνευ όρων:

Μιλώντας για ψέματα, αξίζει να αναφερθούμε και στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού. Στο πλαίσιό του συγκρούστηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοθεωρίες. Η πλευρά του Όχι που νόμιζε ότι με την άρνηση της πρότασης των εταίρων μας θα οδηγούμασταν σε καλύτερη συμφωνία και η πλευρά του Ναι που καταλάβαινε ότι το πραγματικό διακύβευμα ήταν η θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλήρης δικαίωση του Ναι δεν ήρθε από τη νίκη αλλά από την ήττα στο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έλαβε την εντολή που ζητούσε, αναδιπλώθηκε πλήρως και υπέγραψε άνευ όρων νέο μνημόνιο. Ήταν μία αποστομοτική ήττα του αριστερού λαϊκισμού που συγκρούστηκε όχι με τους εταίρους, αλλά με την πραγματικότητα. Δυστυχώς, για να μάθει το μάθημα ο μαθητευόμενος μάγος έπρεπε να κλείσουν οι τράπεζες και να βρεθούν εκ νέου οι Έλληνες στο χείλος του γκρεμού.

Το βήμα προς την ισονομία:

Η ανασκόπηση αυτή πρέπει να τελειώσει με κάτι θετικό και ευτυχώς, παρά τα ψέματα και τις πολύ κακές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μας φύλαξε κάτι καλό για το τέλος. Μετά από χρόνια απαξίωσης και διακρίσεων από το ελληνικό κράτος, πλέον όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Πρόκειται για τη θετικότερη εξέλιξη στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων των τελευταίων ετών και το πρώτο βήμα για την κατάργηση των απαράδεκτων διακρίσεων της πολιτείας έναντι μίας μειοψηφίας πολιτών.

Ευχές για ένα χαρούμενο, υγειές και γεμάτο επιτυχίες 2016.