ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΓΑΣ


** Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, συνεργάτης της εφημερίδας Πολίτης της Κορινθίας, αρχισυντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό AXION


To συγκεκριμένο φύλλο του Πολίτη της Κορινθίας είναι το τελευταίο που θα κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή. Και παρά το γεγονός ότι «ποτέ δεν λες, ποτέ» το βλέπω δύσκολο να ξαναεπισκεφτεί ποτέ του ο Πολίτης πιεστήριο. 

Όταν τον Γενάρη, με τον Γιάννη και τον Κώστα αποφασίσαμε να ξαναβγάλουμε την εφημερίδα, ξέραμε πως ήταν δύσκολο να ανατρέψουμε την παγιωμένη φθορά των εντύπων. Ελπίζαμε, ωστόσο, ότι το γεγονός πως δεν κυκλοφορούσαν σταθερά άλλες εφημερίδες στο νομό, σε συνδυασμό με μιαν απόπειρα να φρεσκάρουμε την ύλη, θα μπορούσε να μας δώσει πόντους. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. 

Εδώ και χρόνια επικρατεί η εντύπωση πως για την κατάρρευση των Μέσων Ενημέρωσης φταίει το επίπεδο της δημοσιογραφίας. Είναι αληθές και δίκαιο σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Οι δημοσιογράφοι έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία, έγιναν διαχειριστές, συμβιβάστηκαν και πολλά άλλα. Τα ξέρετε και τα ξέρουμε. Ας μου επιτρέψετε, όμως, για μία και μόνη φορά, εδώ, να μην αναφερθώ στις δικές μας, πανθομολογούμενες, συλλογικές ευθύνες, αλλά στις δικές σας.

Σε αυτές του αναγνώστη. Του αναγνώστη που έχει εθιστεί στο τζάμπα του διαδικτύου.

Στα 37 φύλλα που έβγαλε αυτή η εφημερίδα είναι ζήτημα αν είχε 37 δελτία Τύπου. 

Ακόμα κι αυτά που είχε, όμως, δεν ήταν δελτία που μπήκαν copy paste. Τα δουλέψαμε και τα επεξεργαστήκαμε για να γίνουν αναγνώσιμα. Βρήκαμε δεκάδες αποκλεισιτκά θέματα, μικρά ή μεγάλα, πολλά περισσότερα από όσα ανέδειξαν όλα τα άλλα τοπικά ΜΜΕ μαζί. 

Βγάλαμε στην επιφάνεια νέους ανθρώπους, γράψαμε την άποψή μας για μικρά και μεγάλα θέματα της δημόσιας, εθνικής και τοπικής, σφαίρας. Αναδείξαμε θέματα που κανένα άλλο τοπικό Μέσο Ενημέρωσης δεν ανέδειξε, γιατί δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να αναδείξει. Στήσαμε ένα έντυπο που είχε αρχή, μέση και τέλος, όπου όλα τα κείμενα είχαν σωστή ορθογραφια, καλή σύνταξη και δεν ήταν γραμμένα στο πόδι. 

Σεβαστήκαμε τον αναγνώστη και –ας μου συγχωρήσετε την έπαρση- τιμήσαμε το κάθε ευρώ που πήραμε. Φυσικά, κάναμε και λάθη, αδικήσαμε άθελά μας κάποιους ανθρώπους. 

Αρκετοί αναγνώστες μάς τίμησαν και αυτοί. Τους ευχαριστώ προσωπικά, έναν προς έναν, γιατί σεβάστηκαν τον κόπο μας και την προσπάθειά μας να μείνουμε καθαροί. 

Ξέρετε, στα Μέσα Ενημέρωσης ισχύει εν πολλοίς ο φαύλος κύκλος. Η κοινωνία δεν σε στηρίζει, επειδή θεωρεί ότι έχεις πάρε δώσε με την εξουσία. Αλλά για να κρατηθείς μακριά από τα πάρε δώσε με την εξουσία, πρέπει να σε στηρίξει η κοινωνία.

Τα τοπικά ΜΜΕ έχουν μια δυσκολία παραπάνω.  Αν γράψουν κάτι καλό για κάποιον, το κάνουν γιατί «τα παίρνουν». Αν του κάνουν κριτική, το κάνουν «για να τα πάρουν». Κατηγορούμενοι, όπως κι αν έχει. 

Οι περισσότεροι αναγνώστες δεν μας τίμησαν. Άλλοι αδιαφόρησαν και άλλοι μας γέλασαν. Προτίμησαν την δωρεάν ενημέρωση ξεχνώντας πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ δωρεάν ενημέρωση. Ή, πως ακόμα κι εκεί που υπάρχει, είναι σαν το φτηνό κρέας που κάνει μόνο για τα σκυλιά.  

Θα κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια για τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου, εκδίδοντας σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα, προσθέτοντας το πλεονέκτημα της βελτίωσης της εμφάνισης (έγχρωμη γαρ), αλλά και της δυνατότητας να διατηρούμε πιο φρέσκια την ειδησεογραφία (αφού κερδίζουμε μία ολόκληρη ημέρα). 

Χάνουμε την αίσθηση του εντύπου, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.