του Γιώργου Γουγά

Προσπάθεια να δημιουργήσουν υδατοδρόμιο στην Ανατολική Κορινθία -και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές είτε του Λουτρακίου είτε της Κορίνθου- έχουν ξεκινήσει αθόρυβα εδώ και λίγο καιρό επιχειρηματίες της Κορινθίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της Εστίασης.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΧΙΟΝ ο πρόεδρος του ΣΕΓΕΣ Χρήστος Ντούσικος, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι έχουν έρθει σε επαφή με τον Διευθυντή του Τμήματος Ανάπτυξης Υδατοδρομίων της εταιρείας Hellenic Seaplanes Α.Ε. Δη- μητρη Μουρίκη, ο οποίος, μάλιστα έλκει τη καταγωγή του από την Κορινθία και έχουν συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο κ. Ντούσικος αυτή την στιγμή, σε συνεργασία με την εταιρεία που ως κύρια αρμοδιότητα την ανάπτυξη της υδατοδρομίων σε όλη την ελληνική επικράτεια, συζητούν για το ποιες είναι οι αναγκαίες υποδομές προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ένα ανάλογο project.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν δυσκολίες και νομικά κωλύματα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει ιδιαίτερη βοήθεια από τους τοπι- κούς φορείς της αυτοδιοίκησης δεδομένου πως δεν υπάρχει γνώση γύρω από το θέμα, ώστε να συνεγείρει δυνάμεις που θα σχεδιάσουν οργανωμένα ένα τέτοιο πλάνο.

Κι όμως, κατά την άποψη πολλών, τα υδροπλάνα μπορούν να εξελιχτούν στο next big thing για τον εγχώριο τουρισμό. Μάλιστα την άνοιξη του 2016 αναμένεται - εκτός απρόοπτου - να ξεκινήσουν και πάλι οι πρώτες έκτακτες πτήσεις (charter) υδροπλάνων, ενώ στόχος είναι από το καλοκαίρι του 2016 να αρχίσει η εκτέλεση και των πρώτων τακτικών δρομολογίων.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση έχει υπογραφεί η απόφαση για τη δημιουργία - λειτουργία του πρώτου υδατοδρομίου στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚ) άνοιξε την αυλαία των αδειοδοτήσεων στο χώρο των υδατοδρομίων, καθώς ήταν ο πρώτος φορέας που μέσω της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κατέθεσε πλήρη φάκελο για τη δημιουργία υδατοδρομίου, στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιονίου.

Κοντά στην αδειοδότηση βρίσκονται τα υδατοδρόμια της Πάτρας, του Βόλου, της λίμνης Βεγορίτιδας και της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά, Χερσόνησος).

Οι εξελίξεις αυτές αναβαθμίζουν τη μέχρι σήμερα συγκοινωνιακή διασύνδεση της περιοχής στην οποία δημιουργούνται τα υδατοδρόμια, ενώ με τον ερχομό των υδροπλάνων, δημιουργείται μία νέα προοπτική για τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα έχουν δείξει ήδη μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, όπως η γερμανική TUI. Πολλοί πιστεύουν πως η ανάπτυξη των υδατοδρομίων αφορά κυρίως την νησιω- τική Ελλάδα και αυτό σε ένα βαθμό είναι ακριβές.

Ωστόσο, τα επόμενα υδατοδρόμια που βρίσκονται στη διαδικασία αδειο- δότησης είναι στους Παξούς, την Πάτρα, το Λαύριο, τη Ραφήνα, το Ηράκλειο, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο, δηλαδή παραθαλάσσιες, αλλά όχι νησιωτικές περιοχές.

Σε θετικό κλίμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Το θετικό είναι πως με καλό μάτι βλέπει τα υδατοδρόμια και η σημερινή κυβέρνηση.

Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε «πράσινο φως» για την ανάπτυξη του τομέα των υδροπλάνων, καθώς και για επίσπευση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα κατά την συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Σταθάκη με την ηγεσία της Hellenic Seaplanes.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα βασικά ζητήματα που απα- σχολούν τον νέο τομέα δραστηριότητας υδροπλάνων. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών (υδατοδρόμια) έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

Αναλόγη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Hellenic Seaplanes και του αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μετα- φορών & Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το νέο τομέα δρα- στηριότητας υδροπλάνων και συζητήθηκε πως μπορεί αυτό το νέο μέσο να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει συντονι- σμένα από τις διευθύνσεις του υπουργείου, ενέργειες για την δρομολόγηση όλων των διαδικασιών δημιουργίας υδατοδρομίων καθώς και εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.