Τον δρόμο τους και την στάση τους ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας (το πρώτο Κοινωνικό Ιατρείο άνοιξε το 2012 στην Αθήνα), αλλά και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους στο τοπίο που δημιουργείται μετά την ανά- ληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά, θα επιχειρήσουν τα 55 Κοινωνικά Κέντρα Αλληλεγγύης όλης της Ελλάδας, που δίνουν ραντεβού για την 4η Πανελλήνια Συνάντησή τους στην Κόρινθο, στα τέλη του επόμενου μήνα.

Οι ημερομηνίες δεν έχουν προσδιοριστεί επακριβώς, αλλά μετεωρίζονται μεταξύ του Σαββατοκύριακου 20-21 Ιουνίου και 27-28 Ιουνίου, με πιθανότερο το πρώτο.

Σε μεγάλο βαθμό η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί και από τις ελεύθερες ημερομηνίες δύο σπουδαίων καλλιτεχνών, του Γιάννη Χαρούλη και του Θανάση Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι θα έρθουν στην Κόρινθο και θα δώσουν αφιλοκερδώς συναυλία, προκειμένου από τα έσοδα να ενισχυθούν οι σκοποί του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Κορίνθου.

Η ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους φορείς των κοινωνικών ιατρείων. Είναι γνωστό ότι οι πολιτικές των μνη- μονίων γονάτισαν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, πλήττοντας φυσικά τους μη προνομιούχους.

Η χρονική συγκυρία ήταν ιδιαίτερη, καθώς εξέφραζε δύο εντελώς διαφορετικά και εν μέρει συγκρου- όμενα ρεύματα. Από την μια μεριά ήταν το ρεύμα της ψυχικής κόπωσης –άμα και σωματικής- των εθελοντών και των γιατρών, ύστερα από την καθημερινή σύγκρουση με τον ανθρώπινο πόνο και την ανέχεια, επί πέντε σχεδόν χρόνια.

Ταυτόχρονα οι πόροι των συλλογικοτήτων εξαντλούνταν, καθώς, κακά τα ψέματα, τις μονάδες, ως επί το πλείστον, συντηρούσαν με εθελοντικές συνεισφορές (στην καλύτερη περίπτωση), ή βάζοντας το χέρι οι ίδιοι στην τσέπη (στην χειρότερη).

Από την άλλη μεριά ήταν το ρεύμα της ανάγκης που διαρκώς μεγάλωνε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο Κοινωνικό Ιατρείο (αλλά και Φαρμακείο) Αλληλεγγύης Κορίνθου εξυπηρετούνται περισσότεροι από 750 άνθρωποι, που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ανάμεσά τους είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι μεν ασφαλισμένοι αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τη συμμετοχή τους. Ο λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα αυτών των υπηρεσιών είναι ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΠΕΔΥ, εξαιρουμένου μάλιστα του πλαφόν που έχει επιβληθεί στους γιατρούς.

Τα ιατρεία αυτά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, αφού εξυπηρετούν μεταξύ άλλων ανασφάλιστους, μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Διεκδικούμε τώρα τη συνταγογράφηση και για ανασφάλιστους, όπως γίνεται στα νοσοκομεία.

Την Συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα που τέθηκαν στην συνάντηση που είχαν Εκπρόσωποι του Συντονιστικού των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω προέρχεται από αυτά ακριβώς τα κινήματα αλληλεγγύης και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που του περιγράφηκαν.

Στη συνάντηση αυτή από πλευράς ΚΙΦΑ κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι πολίτες –ειδικά οι ανασφάλιστοι, άνεργοι και άποροι – στην ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό που λέγεται Υγεία.

Το κύριο αίτημα των ΚΙΦΑ από τη νέα κυβέρνηση είναι να ανοίξει και πάλι η ελεύθερη, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ.

Ωστόσο οι εθελοντές των ΚΙΦΑ αναγνωρίζουν πως η συνολική κατάρρευση του συστήματος υγείας, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά, μέσα από την εμπειρία τους στα κοινωνικά ιατρεία αλλά και στους χώρους δουλειάς, δίνει και την διάσταση των δυσκολιών αυτής της προσπάθειας για την επανάκτηση ενός δημόσιου συστήματος Υγείας ανοιχτού σε όλους και όλες.

Για την πραγματοποίηση της Συνάντησης ο δήμος Κορινθίων έχει παραχωρήσει το δημοτικό θέατρο, ενώ για την συναυλία η ενδιαφέρουσα ιδέα που έχει κατατεθεί είναι να γίνει στην Αρχαία Κόρινθο στον χώρο φιλοξενεί το πρώην Ξενία, το οποίο πρόσφατα ανένηψε από τον ζόφο της εγκατάλειψης χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες της ομάδας «Φαντάσου την πόλη» .

Πάνω από όλα, ωστόσο την Σύνοδο των ΚΙΦΑ θα απασχολήσει η επόμενη μέρα. Τα κοινωνικά ιατρεία συνέστησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης ένα άτυπο δίκτυο κέντρων προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας υγείας με ανομοιογενή χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους εθελοντές που τα λειτουργούν, αποτελούν δομές έκτακτης ανάγκης που δεν μπορεί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για πολύ ακόμα. «Θα έχουμε επιτύχει τον σκοπό μας, όταν δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρχουμε», λένε χαρακτηριστικά τα μέλη τους.