Γράφει ο Βασίλης Δελής

 Η καψούρα μας συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Για την στρογγυλή θεά, λέω. Στα τοπικά είχαμε ποδοσφαιρική δράση, στα εθνικά πρωταθλήματα όχι, λόγω της εθνικής. Και είδαμε όλοι πόσο χάλια είμαστε, αφού είχαμε νηστεία στην tv. Α, τώρα που είπα εθνική. Όταν έληξε το ματς-αλανα 4-3, έπρεπε οι φωτογράφοι να βγάλουν μια φωτογραφία τον ηλεκτρονικό πίνακα στο Καραισκάκη που έγραφε το σκορ. Θα ήταν συλλεκτική!

 Το περασμένο Σ/Κ είχαμε το ντέρμπι Κόρινθος 06-Πέλοπας 4-3. Χορταστικό θέαμα, ενώ ο Πέλλοπας δεν είχε δεχθεί γκολ στις πρώτες αγωνιστικές μέχρι το ματσίδιον αυτόν (τι ματσίδιον δηλαδή, παιχνιδάρα ήταν). Έτσι την πρωτιά πλέον μοιράζονται ο ΑΟ Ζευγολατιού που έκανε μεγάλο διπλό στο Δερβένι με 1-0 και ο Πανεμεατικός που κέρδισε με το ζόρι, όπως με πληροφόρησαν οι κεραίες μου από τη Νεμέα, 1-0 εντός τη Δάφνη Εξαμιλίων.

 Παράπονα από την διαιτησία δεν είχαμε, πλην των ανθρώπων του ΠΑΣ κόρινθος, με τα παραπονά τους να επικεντρώνονται στον Νεοφυτιάδη. Μάλιστα εξεδωσαν και ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Δεν ξέρω τι έγινε αφού δεν ήμουν στο γήπεδο, ενώ όσους ρώτησα οι γνώμες διαφέρουν. Βαθμολογίες και αποτελέσματα τα βλέπετε δίπλα. 

 Παιδιά μην κρίνετε την διατησία από ένα δυο αναποδά πλάγια, ή ένα ανάποδο φάουλ. Η κριτική πρέπει να γίνεται σφαιρικά και για όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η Κόρινθος ίσως να έχει δίκιο στο ματς με τον τενεάτη, αλλά πάει το παιχνίδι έληξε 2-2, πέρασε στην ιστορία και δεν αλλάζει κάτι. ΤΟ έχω πει πάρα πολλές φορές. Το ιδανικό είναι οι διαιτητές να περνούν απαρατήρητοι και στο τέλος να μην τους θυμάται κανείς. 

 Ομως, βρε μάγκες, μου, ωραία, λέω εγώ.  Αδικείται μια ομάδα. Δεν θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει δόλος. Υπάρχει είτε το ανθρώπινο λάθος, είτε ανικανότητα. Όπως ένας παίκτης σε κενό τέρμα αποτυγχάνει να σκοράρει έτσι κι ένας διατητής δεν μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Επίσης, όταν ένας παίκτης δεν είναι στην μέρα του δεν μπορεί να συμβει το ίδιο με τον διαιτητή, να είναι δηλαδή σε κακή μέρα;  

 Θα μου πει κάποιος: Για στάσου βρε μπαλαδόρε Δελή. Επειδή ο κόρακας βρέθηκε σε κακή μέρα πρέπει να την πληρώσει η ομάδα μου; Σαφώς και έχεις δίκιο, φίλε μου. Όμως θέλω να δω τι θα κάνεις, όταν βρεθείς στην αντίπερα όχθη και σε ευνοήσει ο διαιτητής. Θα βγάλεις ανακοίνωση να διαμαρτυρηθείς γιατί σε ευνόησε; Μάλλον όχι γιατί θα σε περάσουν για ψυχοπαθή…

 Όταν, όμως σε αδικήσει, τότε γίνεται χαμός στο ίσιωμα. Να ανακοινώσεις, να επισκέψεις στην Νοταρά 48, κλπ. Γι αυτό τονίζω και λέω ότι ΟΛΟΙ μας πρέπει να βοηθήσουμε τους διαιτητές. Είναι εύκολο, όμως, να γίνει αυτό; Άλλωστε πριν διαμαρτυρηθείς για την διαιτησία πρέπει να γνωρίζεις τους κανονισμούς. Αν δεν τους γνωρίζεις και διαμαρτυρηθείς λάθος στον διαιτητή, τι θα γίνει; Θα εκνευριστεί ο διαιτητής και στα νεύρα του επάνω θα χάσει τον έλεγχο του αγώνα. 

 Επειτα είναι και το άλλο. Βλέπει ο φίλαθλος απ έξω ότι ο παράγοντας, ή ο προπονητής διαμαρτύρονται (έστω και λάθος) παίρνει θάρρος, και αρχίζει τα βρισίδια. Είναι καλό αυτό; Όχι βέβαια! Γι αυτό και ξαναλέω. Να βοηθάμε τους διαιτητές, με σωστή κριτική. 

 Α, ξεχασα και το άλλο.  Σήμερα που ο τόπος αντιμετωπίζει χίλια μύρια προβλήματα κάθε είδους, πάει στο γήπεδο τσιτωμένος. Θές το οικονομικό, θες τα οικογενειακά προβλήματα, οι περισσότεροι είναι σε ένταση. Λοιπόν, πως ο καθένας διαμαρτύρεται για ένα οφσάιντ από την άλλη άκρη του γηπέδου, ενώ ο βοηθός έχει υπό τον έλεγχό του την περιοχή; Αν κατά τη γνώμη του φιλάθλου το δώσει λανθασμένα, αρχίζει το βρισίδι, πιάνουμε στο στόμα τις μανάδες των διαιτητών, που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν συμμαζεύεται η κατάσταση. 

 Λοιπόν τα μισά από αυτά που γράφω να σκεφτείτε, θα μειωθούν έστω και λίγο τα …γαλλικά της εξέδρας. Γι αυτό όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε σε όλα τα πρωταθλήματα να κυλάνε τα παιχνίδια ήρεμα, χωρίς προβλήματα, τώρα που και οι ποδοσφαιριστές δείχνουν ωριμότητα και μέσα στο γήπεδο, κατά 95%, δεν γίνεται το παραμικρό. 

 Τελειώνοντας, γλεντείστε με το ποδόσφαιρο, διασκεδάστε το και το κυριότερο, βοηθείστε το. Χαίρετε και ξαναμαναχαίρετε!