ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Θ. Κοτζιάς: να αντιδράσουμε όλοι για το θέμα Ολυμπιακής Φλόγας Αγώνων Νέων

Στο έκτακτο αυτό δημοτικό συμβούλιο καλούμε όλους του θεσμικούς εκπροσώπους του νομού και της περιφέρειας, τους φορείς , τους συλλόγους αλλά και τους απλούς πολίτες με τους οποίους θα γίνουμε όλοι μαζί θεματοφύλακες των ιδεών που Ολυμπισμού και του αθλητισμού που διαχρονικά πρεσβεύει η Αρχαία Ολυμπία

Συνέντευξη δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας  για θέμα Ολυμπιακής Φλόγας Αγώνων Νέων.

Με συνέντευξη που παραχώρησε  ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς εξέφρασε την δυσαρέσκεια του δήμου αλλά και του συνόλου των πολιτών,  για την απόφαση, συμφωνά με την οποία η τελετή αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων για την   πόλη Nanjing της Κίνας, θα πραγματοποιήθει στην Αθήνα και όχι στην Αρχαία Ολυμπία. Η συνέντευξη δόθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο δημαρχείο της  πόλης, παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Δεββέ, των αντιδημαρχών Πέτρου Γιαννακόπουλου, Γιώργου Γεωργακόπουλου, Αλέξη Κατσάνη και του διευθυντή των διοικητικών – οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Ανδρέα Γερασιμόπουλου. 

Αναφερθείς στο μείζον θέμα ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε: 

 «Με έκπληξη και συνάμα δυσαρέσκεια ενημερωθήκαμε πριν δύο ημέρες  από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι στις  30 Απριλίου 2014 θα ανάψει στο Παναθηναϊκό στάδιο η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων που θα διεξαχθούν στη πόλη Nanjing της Κίνας.
Για αυτό το λόγο μάλιστα  πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΟΕ, συνάντηση, παρουσία του Προέδρου κ. Σπύρου Καπράλου, με αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής, όπου εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι και οι οργανωτικές λεπτομέρειες για την ΕΚΔΗΛΩΣΗ, έτσι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πλέον την τελετή αφής, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.
Μάλιστα μας εξέπληξε το γεγονός ότι παρότι η διεξαγωγή των αγώνων είναι  προγραμματισμένη  για τον Αύγουστο η εκδήλωση όπως την αναφέρουν πλέον, της τελετής αφής  προγραμματίστηκε εσπευσμένα για τις 30 Απριλίου ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.
Δυστυχώς  όλες οι προσπάθειες και οι ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί όλο αυτό το διάστημα από την δημοτική αρχή αλλά και φορείς τόσο της περιοχής αλλά και της χώρας μας έπεσαν στο κενό.

Η ΔΟΕ με σύμμαχο και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει λάβει πλέον τις αποφάσεις της, αποφάσεις που δυστυχώς υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τις αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει η γενέτειρα γη των Ολυμπιακών Αγώνων  η πόλη της Ολυμπίας και βέβαια υποβαθμίζουν τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.
 
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις τις ΔΟΕ υλοποιήσαμε τις εξής ενέργειες. Άμεσα  εκδόθηκε ψήφισμα  του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο αναφέρεται ρητά η αντίθεση του για το γεγονός αυτό αφού η Αρχαία Ολυμπία ως γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και λίκνο των ηθικών αξιών του Ολυμπισμού αποτελεί το σημείο αναφοράς και των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, αφού εδώ, πριν χιλιάδες χρόνια βρήκαν την απόλυτη έκφρασή τους, όχι απλά κάποια αγωνίσματα, αλλά οι πανανθρώπινες αξίες της ευγενικής άμιλλας, της φιλίας και της συναδέλφωσης των νέων όλου του κόσμου, αξίες για τις οποίες καθιερώθηκαν οι συγκεκριμένοι αγώνες. Οτιδήποτε άλλο τους υποβαθμίζει και τους μετατρέπει σε απλή αθλητική εκδήλωση.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου απεστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Πολιτισμού , στους προέδρους  όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στους Βουλευτές του νομού μας  όπως επίσης στον  Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ Μπαχ , στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ Καπράλο, στον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ Ρονγκ.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΟΕ αφορά ΜΟΝΟ την τελετή αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων,  Θερινούς και Χειμερινούς και σε καμία περίπτωση την τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. γεγονός όμως που σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπει περαιτέρω εφησυχασμό, αφού στόχος της δημοτικής αρχής όλο αυτό το διάστημα είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και προβολή  της τελετής αφής με νέες δράσεις με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων της περιοχής μας».
 
 
Κάλεσμα για κοινή αντίδραση
 Κλείνοντας την συνέντευξη του ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς τόνισε:
 
«Μετά τις εξελίξεις αυτές η δημοτική αρχή θα συνεχίσει όπως οφείλει τις προσπάθειες της για την αλλαγή της απόφασης αυτής.
Συγκεκριμένα ως πρώτη κίνηση  εντός της εβδομάδας προγραμματίζει την διενέργεια έκτακτου διευρυμένου δημοτικού συμβουλίου για να αποφασιστούν από κοινού, με όλους τους φορείς η συνέχιση των δράσεων προκειμένου να αλλάξει η συγκεκριμένη άποψη και απόφαση της ΔΟΕ.
Στο έκτακτο αυτό  δημοτικό συμβούλιο καλούμε όλους  του θεσμικούς εκπροσώπους  του νομού και της περιφέρειας, τους φορείς , τους συλλόγους αλλά και τους απλούς πολίτες με τους οποίους θα γίνουμε όλοι μαζί θεματοφύλακες των ιδεών που Ολυμπισμού και του αθλητισμού που διαχρονικά πρεσβεύει η Αρχαία Ολυμπία».

ΚΟΡΥΦΗ