“Τα παιδιά της Πάτρας” επέστρεψαν στην πόλη τους κι ας κατάγονται από άλλες

Παρόντα τα μέλη που αποτέλεσαν το συγκρότημα που έγραψε τη δική του ιστορία και αγαπήθηκε όσο λίγα. Ο Βαγγέλης Δεληκούρας, ο Λάμπρος Καρελάς, ο Αργύρης Παπαγεωργίου και ο Χρήστος Παπαδόπουλος επέστρεψαν στην πόλη που σπούδασαν και ξεκίνησαν την καριέρα τους στη μουσική

Τα παιδιά επέστρεψαν στην πόλη τους κι ας κατάγονται από άλλες. Το αφιέρωμα στο συγκρότημα «Τα παιδιά απ΄την Πάτρα» τα είχε όλα. Μνήμες, συγκίνηση , βραβεύσεις, αγαπημένα τραγούδια και χορούς . To Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών γέμισε ασφυκτικά. Οι θέσεις αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και αρκετοί κάθισαν όρθιοι ή στα σκαλιά.

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών , το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διοργάνωσε ένα αφιέρωμα στο συγκρότημα «Τα παιδιά απ΄την Πάτρα». Παρόντα τα μέλη που αποτέλεσαν το συγκρότημα που έγραψε τη δική του ιστορία και αγαπήθηκε όσο λίγα. Ο Βαγγέλης Δεληκούρας, ο Λάμπρος Καρελάς, ο Αργύρης Παπαγεωργίου και ο Χρήστος Παπαδόπουλος επέστρεψαν στην πόλη που σπούδασαν και ξεκίνησαν την καριέρα τους στη μουσική.

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο λαϊκό τραγούδι και στην αρχή της εκδήλωσης τους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες. Για λογαριασμό του αείμνηστου Παναγιώτη Μανωλάκου την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η κόρη του Μαρίνα.

 

«Χαίρομαι που γνώρισα τέσσερις καλούς ανθρώπους» είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ ο Λάμπρος Καρελάς θυμήθηκε την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Πάτρα ως πρωτοετής φοιτητής και τη θλίψη του όταν τον Οκτώβριο του 1984 έφυγε από αυτή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν επιτυχίες του συγκροτήματος (Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός, Όμως εγώ είμαι τρελός, Λαϊκό τσα τσα , Καραβάν, Μπύρες, Σε ζητώ κ.α., από τα ίδια τα Παιδιά απ΄την Πάτρα αλλά και από τη δεκαπενταμελή ορχήστρα «Μουσικοτεχνουργική Πατρών» .

Μέλη της φοιτητικής χορευτικής ομάδας του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, παρουσίαζε σε διάφορα διαστήματα της εκδήλωσης χορογραφίες σε λαϊκούς ρυθμούς, επιμέλειας του μέλους Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Γυμναστηρίου κ. Γρηγόρη Μικρώνη. Η ενορχήστρωση και η επιμέλεια του μουσικού προγράμματος ήταν του μουσικού και ιατρού, κ. Βασίλη Ζωϊτόπουλου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Βασιλείου, Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, ο Απόστολος Βανταράκης, αναπληρωτής καθηγητής, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πρύτανης Γιώργος Παναγιωτάκης.

Για τα «Παιδιά απ΄την Πάτρα» μίλησε και ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το thebest.gr

«Τα παιδιά απ’ την Πάτρα»

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, τέσσερα νέα παιδιά από ισάριθμα μέρη της Ελλάδας βρίσκονται στην Πάτρα σπουδάζοντας στο εκεί Πανεπιστήμιο. Είναι ο Βαγγέλης Δεληκούρας (Πολιτικών Μηχανικών), ο Αργύρης Παπαγεωργίου (Φυσικής), ο Λάμπρος Καρελάς (Βιολογικό) και ο Χρήστος Παπαδόπουλος (Μηχανολόγων Μηχανικών). Οι τέσσερίς τους θα ξεκινήσουν εμφανίσεις στο κέντρο «Χάραμα» της Πάτρας και κάθε βράδυ θα γίνεται κυριολεκτικά χαμός. Την περίοδο 1982-83 θα πάρουν την τελική μορφή τους με την ένταξη στο σχήμα του αείμνηστου Παναγιώτη Μανωλάκου, ο οποίος έπαιζε μπουζούκι.

 

Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Αφιερωμένο εξαιρετικά» το φθινόπωρο του 1983 θα σαρώσει εμπορικά και θα πουλήσει περισσότερα από 350.000 αντίτυπα, εκτοξεύοντας «Τα παιδιά απ’ την Πάτρα» στην κορυφή! Κι όλα αυτά, σχεδόν με μηδενική διαφήμιση και χωρίς το «σπρώξιμο» από το τμήμα μάρκετινγκ κάποιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας.

Το Πάσχα του 1985, ενάμισι χρόνο μετά το «Αφιερωμένο εξαιρετικά» έρχεται ο νέος δίσκος τους με τίτλο «Καραβάν». Οι πωλήσεις θα φτάσουν και πάλι στα ύψη (πάνω από 250.000 αντίτυπα) καθώς κι αυτός περιλαμβάνει «ξεχασμένα» και «αδικημένα» λαϊκά τραγούδια που μέσω των «Παιδιών» θα γίνουν επιτυχίες.

Λίγους μήνες μετά τον εμπορικό και καλλιτεχνικό θρίαμβο του «Καραβάν», η «πεντάδα» επιστρέφει μ’ ένα νέο από κάθε άποψη δίσκο. Πρόκειται για το «Αχαρνών 77», όπου για πρώτη φορά τα τραγούδια είναι όλα γραμμένα από τα «Παιδιά». Το άλμπουμ θα πουλήσει περισσότερα από 150.000 αντίτυπα και θα «βγάλει» τρεις πολύ μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες.

Την επόμενη χρονιά (1986) θα κυκλοφορήσει το «Απόψε πάλι» με εκ νέου δικά τους τραγούδια και ο δίσκος θα ξεπεράσει τις 80.000 πωλήσεις.

Το 1991 και αφού τα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν κάποιες αυτόνομες δισκογραφικές δουλειές από τα μέλη του συγκροτήματος, «τα παιδιά απ’ την Πάτρα» θα ενωθούν ξανά και θα παρουσιάσουν το νέο άλμπουμ τους με τίτλο «Θα χτυπήσω αναβολή». Ξεχώρισαν και έγιναν επιτυχίες τα τραγούδια “Το Εθνικάκι”, “Θα χτυπήσω αναβολή”, “Το AIDS δεν κολλάει με το μάτι”.

Η τελευταία «ενωμένη» δισκογραφική τους δουλειά θα γίνει το 1993 με το άλμπουμ «Ανατολή λατρεία μου».

Στο αφιέρωμα χόρεψαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές:

Αγγέλη Δώρα, Δεσύλλα Ευτυχία, Δημητρακάκη Καδιανή, Ζαφειράκη Ευσταθία, Καλλίρη Αφροδίτη, Λουρίδα Λαμπρινή,Νάνου Γεωργία, Παπασταύρου Μαρία, Πετράκη Ελένη, Πετροπούλου Μαρία, Ραμαντάνη Θεοδώρα, Χριστοπούλου Κωνσταντίνα, Βαλμάς Αλέξανδρος, Κοτρώτσος Αθανάσιος, Λαμπράκης Νίκος, Ξενάκης Αλέξανδρος, Παπαδημητρόπουλος Κωνσταντίνος, Χαραλαμπόπουλος Ανδρέας, Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

http://www.thebest.gr/

ΚΟΡΥΦΗ