ΠΟΛΙΤΙΚΗ -

Τα 38 ΟΧΙ φέρνουν εκλογές

Πέρασε το νομοσχέδιο, αλλά δημιούργησε τεράστιο ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα (228), ωστόσο σημειώθηκε τεράστιο ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 38 Βουλευτές αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο προς την κυβέρνηση (επιλέγοντας ανάμεσα στο «όχι» (32) και το «παρόν» (6) -γεγονός που δημιουργεί σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στον πρωθυπουργό.

«Όχι» ψήφισαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Κώστας Ήσυχος, ο Μανόλης Κριτσωτάκης, η Αγλαΐα Κυριτση, ο Δημήτρης Κοδέλλας, η Ελένη Σωτηρίου, ο Θωμάς Κώτσιος και πολλοί ακόμη.

Το γεγονός αυτό είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δρομολογήσει νέες πολιτικές εξελίξεις και πιθανότατα εκλογές τον Σεπτέμβριο ή και νωρίτερα, καθώς ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πριν την σύνοδο της Βουλής έθεσε τελεσίγραφο προς τη μεριά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «ή όλοι μαζί απόψε ή πέφτει η κυβέρνηση της Αριστεράς» και πρόσθεσε πως «αν δεν έχει τη στήριξη της Κ.Ο. δυσκολεύεται να είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα».

Ο πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα της Βουλής λίγο μετά τα μεσάνυχτα και απηύθυνε δραματική ομιλία προς τους βουλευτές του, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς». «Η κατάληξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε», είπε εξομολογητικά, και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Δώσαμε σκληρό αγώνα, με λάθη και παραλείψεις. Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Έδωσα τον αγώνα με αυταπάρ νηση». Ο πρωθυπουργός μίλησε, ουσιαστικά, στους βουλευτές του Σύριζα που έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν τη συμφωνία. «Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω, αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσω στην αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

«Το σύνολο των βουλευτών μας- δεν πρόκειται να κάνει το χατίρι σε κανέναν πολιτικό μας αντίπαλο, που προσδοκά να αποτελέσει μια μικρή κυβερνητική παρένθεση. Θα παραμείνουμε παρόντες για να τους προστατεύσουμε από μέτρα που δεν πιστεύουμε». Νωρίτερα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για επονείδιστο, απεχθές και παράνομο χρέος και αναφέρθηκε στο πραξικόπημα κατά της Ελλάδας και κατά της κυβέρνησης που συντελέστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

«Αν η Βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό, δεν θα αντισταθεί ούτε στους επόμενους», είπε και συνέχισε: «αν για κάποιους το ερώτημα είναι βαρύ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαμε άνθρωποι που ανέλαβαν ευθύνες. Να μην δώσουμε απόψε στον πρωθυπουργό τη χαριστική βολή με ένα «ναι» στην ψηφοφορία».

Ο αρχηγός της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η ΝΔ δίνει την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση. «Είναι πολιτική δύναμη για μας να σας πούμε «ναι, προχωρήστε στην Ευρώπη». Εμείς δεν καταλαβαίνουμε από εκβιασμούς.

Αν λέτε ότι οι εταίροι σας εκβιάζουν, να δείτε εσείς τι εκβιασμό συνειδησιακό κάνετε σε μας. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου, είναι ιδιοκτησία δική σας και πρέπει να την υλοποιήσετε». Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλεί- δης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «κατά τη διαπραγμάτευση βίωσα την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου, έλαβα μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή».

Υποστήριξε επίσης ότι «αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον». Για «συνωμότες της δραχμής» έκανε λόγο ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος σε όσους διαφωνούν με την συμφωνία, και «κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Διεκδίκησαν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας. Τις πήραν κάποιοι απ’ αυτούς και τώρα μας λένε: «Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα του Τσίπρα, αλλά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια που μας παραχώρησε ο Τσίπρας. Η ανηθικότητα ως πολιτική» είπε ο κ. Θεοδωράκης φωτογραφίζοντας σαφώς τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

ΚΟΡΥΦΗ