ΔΗΜΟΣΙΟ - Διαφθορά -

Πρώην Νομάρχης και πρώην Δήμαρχος της Πελ/σου στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για αδικαιολόγητο πλουτισμό

Ακόμα μία περίπτωση που προκαλεί είναι εκείνη ενός πρώην δημάρχου Πελοποννήσου ο οποίος βρέθηκε με 2,8 εκ. ευρώ καταθέσεις, που δικαιολογούνται με 4.000 ευρώ μισθό που λάμβανε

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ βρίσκονται 123 αιρετοί για ύποπτες περιουσίες. Όπως καταγράφεται στο apospasma.gr οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ άνοιξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ξεσκόνισαν τα πόθεν έσχες τους, βρίσκοντας τεράστια ποσά που δεν δικαιολογούνται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Δημάρχου της Κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος σύμφωνα με το LamiaReport, βρέθηκε με 3 εκ. ευρώ στις καταθέσεις του , χρήματα τα οποία ούτε έχουν φορολογηθεί ούτε δικαιολογούνται από το μισθό του που αντιστοιχεί σε 3.600 ευρώ.

Ο δήμαρχος μάλιστα πουλούσε μέσω συγγενικού του προσώπου στο δήμο, δηλαδή στον… εαυτό του υπερτιμολογημένα ηλεκτρικά είδη.

Ακόμα μία περίπτωση που προκαλεί είναι εκείνη ενός πρώην δημάρχου Πελοποννήσου ο οποίος βρέθηκε με 2,8 εκ. ευρώ καταθέσεις, που δικαιολογούνται με 4.000 ευρώ μισθό που λάμβανε.

Η πιο χαρακτηριστική είναι όμως η περίπτωση ενός νομαρχιακού συμβούλου της Βορείου Ελλάδας που είχε 1,9 εκ. ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται ούτε από τα 850 ευρώ που έπαιρνε ως αποζημίωση ούτε από το εισόδημά του ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Εκτός αυτών, στόχο αποτελούν και 30 νυν και πρώην βουλευτές.

Όπως αναφέρεται στην imerisia.gr, Στο «μάτι» του ΣΔΟΕ βρίσκονται τουλάχιστον τριάντα πολιτικά πρόσωπα, κυρίως πρώην αλλά και νυν βουλευτές οι οποίοι ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα μετά από καταγγελίες που έγιναν επωνύμως ή ανωνύμως σε βάρος των συγκεκριμένων προσώπων.

Ήδη διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα την τελευταία δεκαετία.

Ταυτόχρονα έχουν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί των ελεγχομένων και συσχετίζονται τα ποσά και οι κινήσεις των λογαριασμών αυτών με τα όσα ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες.

Ειδικότερα, οι έρευνες του ΣΔΟΕ επικεντρώνονται, κατʼ αρχήν, στο να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων καλύπτουν την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται με διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα όσα αναγράφουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ελεγχθέντων, οι οποίες υποβλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων ατόμων και στενών συγγενικών τους προσώπων προκειμένου να διερευνηθούν εξονυχιστικά όλες οι συναλλαγές τους την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του ALPHA ο έλεγχος που κάνει το ΣΔΟΕ σε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς έφερε στην επιφάνεια τις καταθέσεις πρώην νομάρχη σε νομό της Πελοποννήσου οι οποίες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν απο τους μισθούς του και τις άλλες επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Υπάρχουν υπόνοιες για μαύρο χρήμα που απέκτησε κατά την διάρκεια της θητείας του...

ΚΟΡΥΦΗ