OIKONOMIA -

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου

To σήριαλ της πρώην (πλέον) Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου φαίνεται ότι θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη εάν βασιστούμε τόσο στην ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Λ. Γρηγοράκου σχετικά με την αποζημίωση των μεριδιούχων συνεταιριστικών τραπεζών και ειδικότερα αυτής της Πελοποννήσου όσο και σε συνέντευξη της δικηγόρου Αριάδνης Νούκα στο ραδιόφωνο του FLY.

To σήριαλ της πρώην (πλέον) Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου φαίνεται ότι θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη εάν βασιστούμε τόσο στην ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Λ. Γρηγοράκου σχετικά με την αποζημίωση των μεριδιούχων συνεταιριστικών τραπεζών και ειδικότερα αυτής της Πελοποννήσου όσο και σε συνέντευξη της δικηγόρου Αριάδνης Νούκα στο ραδιόφωνο του FLY.

O κ. Γρηγοράκος σημειώνει  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση στις 18/12/2015 με την υπ.΄ αριθμ. απόφαση 173/2015 της ΤτΕ. Αποτέλεσμα τούτου ήταν όσοι είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους σε συνεταιριστικά μερίδια καθ΄ υπόδειξη τραπεζικών στελεχών, δυστυχώς είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται.

Οι πολίτες εμπιστευόντουσαν τα κατώτατα στελέχη των τραπεζών που τους εγγυόντουσαν ότι η επένδυση στις συνεταιριστικές μερίδες είναι μια απολύτως εγγυημένη επένδυση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ενώ, όπως είναι λογικό, μη έχοντας νομικές ή εξειδικευμένες χρηματοοικονοικές γνώσεις δεν μπορούσαν να γνωρίζουν το επενδυτικό ρίσκο των προϊόντων που αγόραζαν.

Οι μεριδιούχοι επένδυαν ένα τμήμα των χρημάτων τους σε καταθέσεις (όψεως – προθεσμίας) και ένα άλλο σε συνεταιριστικές μερίδες, για να απολαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια, ενώ με αυτό τον τρόπο οι συνεταιριστικές τράπεζες βελτίωναν την οικονομική ευρωστία και ρευστότητα των ιδρυμάτων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύνθετο επενδυτικό προϊόν «Πρόοδος» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, το οποίο ήταν ένα τραπεζικό προϊόν με παράλληλη προθεσμιακή κατάθεση και αγορά συνεταιριστικών μεριδίων.

Επιπροσθέτως, όπως καταγγέλλεται από επιχειρηματίες, οι ίδιοι αλλά και τραπεζικά στελέχη που είχαν αποταμιεύσεις αναγκάζονταν να καταθέτουν τα κεφάλαιά τους σε συνεταιριστικές μερίδες για να λαμβάνουν εγγυητικές επιταγές. Όμως τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε συνεταιριστικές μερίδες δεν εγγυώνται από το ΤΕΚΕ, ούτε ως κατάθεση αλλά ούτε και ως επένδυση.

Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες των συνεταιριστικών μερίδων, ως είναι κοινώς αποδεκτό και δεδομένο, ελάβαιναν βεβαιώσεις για την εγγύηση των χρημάτων που επένδυαν σε συνεταιριστικές μερίδες.

Επίσης ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό κ. Τσακαλώτο εάν

Προτίθεται να εξετάσει αν τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη συστηματικά έδιναν εντολές στα κατώτερα τραπεζικά στελέχη για να παραπλανούν τους πολίτες και να μην τους ενημερώνουν για τους πραγματικούς κινδύνους των προϊόντων που πουλούσαν;

Επιπλέον, προτίθεται να εξετάσει εάν υπήρχαν «bonus» στα υψηλόβαθμα στελέχη των «πτωχευμένων τραπεζών» αναλόγως των πελατών που έπειθαν να επενδύσουν στις συνεταιριστικές μερίδες;

Προτίθεται να εξετάσει εάν οι πολίτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πιεζόντουσαν για να αγοράσουν συνεταιριστικές μερίδες, με αντάλλαγμα άλλες τραπεζικές υπηρεσίες;

Ενδιαφέροντα πράγματα για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου είπε όμως και η δικηγόρος της Θεσσαλονίκης Αριάδνη Νούκα στο ραδιόφωνο του FLY.

Όπως αναφέρει αναμένεται κατ' αρχάς ένας δικαστικός αγώνας ώστε τα χρήματα των καταθετών να αναγνωριστούν ως καταθέσεις και όχι ως κεφάλαιο-μερίδια της εταιρείας και στις 22 του μήνα αναμένονται οι αναγγελίες προς την ΤτΕ.

Όσον αφορά τα δάνεια σημείωσε ότι

η τράπεζα έχει χωριστεί στο "καλό" κομμάτι (που κατέληξε στην Εθνική) και στο "κακό" που θα περάσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Τα δάνεια σύμφωνα με τα στοιχεία φτάνουν τα 76 εκ. ευρώ και θα πάρουν το δρόμο της εξόφλησης πλέον από τον ειδικό εκκαθαριστή ώστε να μαζευτεί και κάποιο ποσό και να ικανοποιηθούν πιστωτές, υπάλληλοι κλπ.

Όμως αυτά τα δάνεια έχουν προβλήματα στην εισπραξιμότητα γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι δεν θα εξοφληθούν, αυτό είναι λάθος βέβαια. 

Για τους μεριδιούχους σημειώνει ότι δεν ακολουθήθηκε η χρηστή διαδικασία αφού ανάμεσα σε άλλα δεν τους έδιναν καμία απόδοση.

Ακούστε όλη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη  

ΚΟΡΥΦΗ