ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Πόσο άσχημα είναι τα «μαντάτα» για την παράταξη Νανόπουλου;

Τα προβλήματα που άρχισαν νωρίς, οι αποχωρήσεις, οι συζητήσεις και… ο φόβος που καιροφυλακτεί

Τα προβλήματα που άρχισαν νωρίς, οι αποχωρήσεις, οι συζητήσεις και… ο φόβος που καιροφυλακτεί

Κάθε άλλο παρά καλύτερα είναι τα πράγματα στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Κορινθίων. Ενώ κάποιοι ίσως ανέμεναν ή και είχαν την ελπίδα ότι η διάσπαση της πλειοψηφίας και των συμβούλων του Α. Πνευματικού θα τους έδινε από τώρα το «πάνω χέρι» για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, κάτι τέτοιο όχι απλά δεν ισχύει, αλλά δημιουργούνται και συνθήκες αμφισβήτησης, τόσο για την πορεία της «Συμμαχίας Πολιτών», όσο και του επικεφαλής της Β. Νανόπουλου.

Τα προβλήματα στον συνδυασμό ξεκίνησαν πολύ νωρίς και λίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές του 2014. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι από τα 9 μέλη του συνδυασμού που είναι σήμερα στο Δ.Σ. μόλις τα 3 θα είναι σίγουρα και πάλι υποψήφιοι με τον κ. Νανόπουλο. Αυτοί είναι, ο κ. Σπ. Ζαχαριάς, ο κ. Θ. Κουτσογκίλας και η κα Ε. Καραμαλίκη. Αν είναι όντως έτσι, μιλάμε για απώλεια άνω του 65%, με ό,τι αυτό σημαίνει. Από τους πρώτους μήνες επίσης, μετά την ήττα του 2014, πολλά στελέχη της Ν.Δ. τον αμφισβήτησαν και άρχισαν να δηλώνουν επίσημα ή ανεπίσημα ότι ενδιαφέρονται για το Δήμο (βλέπε Κ. Κόλλιας, Δ. Μήλιος, Μαριλένα Σούκουλη).

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Ο κ. Β. Πανταζής έχει ήδη διαχωρίσει επίσημα τη θέση του και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τη «Συμμαχία» ακολουθώντας τον δικό του δρόμο με τη δημιουργία αυτόνομου συνδυασμού ως υποψήφιος Δήμαρχος. Ο δικηγόρος Α. Γκουργιώτης δείχνει να είναι απογοητευμένος και σπάνια παίρνει το λόγο τους τελευταίους μήνες στα δημοτικά συμβούλια, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να μην είναι πάλι υποψήφιος.

Ο κ. Κορδώσης λένε κάποιοι ότι θα είχε ήδη αποχωρήσει, είτε με δική του κίνηση, είτε ενταγμένος κάπου αλλού, αλλά η θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ, ειδικά μετά την επανεκλογή του, τον δεσμεύουν σε μεγάλο βαθμό. Το σίγουρο είναι ότι θα κινηθεί με βάση τη γραμμή του κόμματος, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Ο κ. Ι. Καρασάββας ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν από τον συνδυασμό και μάλιστα με ανεξαρτητοποίηση και οριστική ρήξη με τον Β. Νανόπουλο. Ξεκίνησε με τη λογική ακόμα και να κατέβει ως υποψήφιος Δήμαρχος, ενώ καλόβλεπε και τον Α. Πνευματικό. Τελευταία έδειξε να απομακρύνεται και από τα δύο και να πλησιάζει τον Χ. Χασικίδη με τον οποίο και τελικά θα είναι υποψήφιος. Σε αυτό φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η στενή του σχέση με παράγοντα του Χιλιομοδίου.

Ο κ. Α. Σούκουλης λένε οι πληροφορίες ότι έχει μετανιώσει που ασχολήθηκε με τα Δημοτικά και δείχνει μάλλον ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, εκτός και αν μεταπειστεί ή αλλάξει «στρατόπεδο». Όσο για τον κ. Κ. Δημητρόπουλο, έχει κάνει ήδη σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας με τον συνδυασμό που θα στηρίξει η Ν.Δ.

Κι αυτές είναι οι απώλειες μόνο από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων. Γιατί υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι και πρώην υποστηρικτές του συνδυασμού που σήμερα είτε έχουν αποχωρήσει, είτε συζητούν με άλλους υποψηφίους Δημάρχους  όπως ο πολιτικός μηχανικός κ. Δ. Πρωτόπαππας και ο κ. Λ. Κωστάρας. Ο κ. Πρωτόπαππας ήταν μαζί με τον κ. Περιβολάρη και άλλους στην γνωστή «Κίνηση Πολιτών» του Δήμου Κορινθίων και εντάχθηκαν το 2014 στον συνδυασμό Νανόπουλου, αλλά τελικά αποχώρησαν επειδή θεώρησαν ότι ο κ. Νανόπουλος δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο πολιτικής και αρχών. Ο κ. Λ. Κωστάρας είχε ενταχθεί στην ομάδα Νανόπουλου ως υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Πλέον κατηγορεί ανοικτά τον κ. Νανόπουλο για παλινωδίες και διαφορετική πολιτική στην πράξη.

Παράλληλα υπάρχει και το τοπικιστικό πλέον στοιχείο με τη δημιουργία των νέων συνδυασμών και υποψηφίων. Για παράδειγμα, στο Χιλιομόδι, την έδρα του πρ. Δήμου Τενέας, ο υποψήφιος τοπικός πρόεδρος με τη «Συμμαχία Πολιτών» το 2014 Γ. Λούκος, (που είναι πολύ αγαπητός στην περιοχή), φαίνεται σχεδόν αποφασισμένος να ενταχθεί στον συνδυασμό Χασικίδη.

Ο πρ. Δήμαρχος Σολυγείας Αθανάσιος Τούσουλης, λένε οι πληροφορίες μου, «κινείται αρκετά» το τελευταίο διάστημα και στη Σολυγεία και σε άλλες περιοχές του Δήμου, αλλά και μέσα στην Κόρινθο. Και δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι πρόκειται για έναν δήμαρχο έντιμο και αγαπητό και ίσως από τους λίγους που βγήκε «ματωμένος» από την ενασχόλησή του ως Δήμαρχος και σίγουρα φτωχότερος. Τι θα κάνει άραγε ο κ. Τούσουλης; Η κινητικότητά του δείχνει διάθεση να μπει δυναμικά στο παιχνίδι ως επικεφαλής, ή κάποια στιγμή θα προσχωρήσει σε κάποιον άλλον συνδυασμό;

Όλες αυτές οι αποχωρήσεις από τη «Συμμαχία Πολιτών», αν το δει κανείς καθαρά μαθηματικά, δείχνουν μια απώλεια της τάξης των 3.500 ψήφων! Ένας τεράστιος αριθμός για κρίσιμη μάχη όπως θα είναι και πάλι αυτή στη Δήμο Κορινθίων. Και το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι: Οι νέοι υποψήφιοι που θα μπουν στο ψηφοδέλτιο της «Συμμαχίας Πολιτών» θα μπορέσουν να φέρουν αυτούς τους σταυρούς; Θα είναι ικανοί και αποδεκτοί από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για να κάνουν την ανατροπή και να καταφέρουν αυτό που σήμερα μοιάζει ακατόρθωτο;

Ο ίδιος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι έχει πολλά και ηχηρά ονόματα υποψηφίων συμβούλων και ότι έχει ήδη συμφωνήσει μαζί τους. Δεν τους δηλώνει όμως για το φόβο ότι «θα πέσουν πολλοί επάνω τους» για να τους αλλάξουν γνώμη και να τους προσεταιριστούν. Αυτό το «φοβικό σύνδρομο» όμως, δείχνει μάλλον «στρατηγική ήττας» και σε καμία περίπτωση δεν δίνει υπεροχή και δυναμική νίκης.

Η τελευταία συνάντηση την οποία ανέφερε σε αποκλειστικότητα το Moriasnews, η οποία έγινε μέσω τοπικών παραγόντων της Ν.Δ. μεταξύ Χασικίδη και Αυγενάκη, είχε να κάνει τελικά με το Δήμο Κορινθίων και τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή για να πειστεί ο κ. Χασικίδης να είναι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Κορινθία; Είναι κι αυτό κάτι που μάλλον απασχόλησε σοβαρά τον κ. Νανόπουλο τις τελευταίες μέρες.

Από την άλλη γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά, ότι οι «Αντι-Πνευματικοί» οι οποίοι είχαν καλή σχέση μαζί του από τις προηγούμενες εκλογές αλλά δεν ανήκαν στον ιδεολογικό του χώρο, τώρα, με τις υποψηφιότητες Σταυρέλη και Χασικίδη, έχουν πολύ πιο «κοντινούς» χώρους να ενταχθούν, οπότε απομακρύνονται από τον ίδιο. Όπως ξέρει πολύ καλά, ότι πλέον δεν υπάρχει «η επιρροή» του Επιμελητηρίου στο οποίο ήταν πρόεδρος και το οποίο ήταν ένας παράγοντας προσέλκυσης και υποψηφίων, αλλά και υποστηρικτών και ψηφοφόρων, είτε μέσω άμεσης ενημέρωσης για προγράμματα και υπηρεσίες, είτε και μέσω κάποιων υποσχέσεων από τις γνωριμίες του σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μην ξεχνάμε τα παράπονα που υπήρξαν μετά τις εκλογές του 2014 από ορισμένους για κάποια πράγματα που δεν υλοποιήθηκαν από τον ίδιο, λέγοντας μάλιστα ότι δεν μπορούν ούτε καν να συναντηθούν μαζί του.

Όσο για κάποιους πιθανούς υποψηφίους συμβούλους του, οι οποίοι είχαν θέσει υποψηφιότητα για σύμβουλοι στο Επιμελητήριο –και κάποιοι έχουν εκλεγεί κιόλας-, πόσο σίγουρος είναι ότι δεν θα περάσουν και από άλλα γραφεία υποψηφίων Δημάρχων, οι οποίοι αν τους τάξουν κάτι καλύτερο μπορεί να φύγουν και να πάνε προς τα εκεί;

Πόσο πιθανό είναι τελικά, με όλες αυτές τις υποψηφιότητες και τις διαρροές εκατέρωθεν, να περάσει στον β΄ γύρο στις εκλογές; Έχουν άραγε κάποια βάση οι φήμες που λένε, ότι «τα έχει καλά με τον Πνευματικό τον τελευταίο καιρό», για την περίπτωση που αν ένας από τους δύο δεν πάει στη δεύτερη Κυριακή, να στηρίξει τον άλλον; Πόσο πιθανό είναι όμως, να μην είναι στον β΄ γύρο ο Πνευματικός;

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με την προϋπόθεση ότι Κορίνθιος αυτοδιοικητικός που είναι τώρα στην Περιφέρεια, δεν θα ασχοληθεί με τον Δήμο. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλα ανατρέπονται και για υποψηφιότητες και για υποψηφίους συμβούλους που σήμερα θέλουν να πάνε με Νανόπουλο, αλλά και σε σχέση με άλλα ψηφοδέλτια που καταρτίζονται, τόσο από την πλευρά των υποψηφίων που έφυγαν από τον νυν Δήμαρχο, όσο και από το ψηφοδέλτιο του ίδιου του Πνευματικού.

Εν κατακλείδι αυτό μάλλον θα είναι και το τελευταίο στοίχημα του Β. Νανόπουλου ο οποίος έχει ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις με πολλά πρόσωπα σε όλο το Δήμο Κορινθίων. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι «παίζει το τελευταίο του χαρτί» και ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι η τελευταία για τον ίδιο. Αν θα κερδίσει αυτό το στοίχημα  ή όχι θα το δείξει ο χρόνος και το αποτέλεσμα…

Αριστοφάνης

https://moriasnews.gr/

ΚΟΡΥΦΗ