Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου δανείων υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. «Είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο» ανέφεραν και πρόσθεταν πως «εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», σχολιάζοντας τις προτάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στα μέσα του έτους θα δοθεί, εφόσον είναι απαραίτητο, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Το εάν και το, εάν ναι, πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του έτους», δήλωσε ο κ. Κότχαους για το νέο πακέτο, παραπέμποντας σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι «κούρεμα» δεν θα υπάρξει σε καμμία περίπτωση. «Εικασίες περί ενός κουρέματος μπορώ ξεκάθαρα να τις διαψεύσω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται διατεθειμένο να εγκρίνει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, με ενδεχόμενο ακόμη και ένα νέο «κούρεμα» χρέους, υποβάθμισε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου του γερμανικού χρηματιστηρίου (MNI), σε ερώτηση που υπέβαλε στο γερμανικό υπουργείο σχετικώς με τις πληροφορίες του Spiegel, η απάντηση ήταν «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις θέσεις μας», με παραπομπή στις επανειλημμένες τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Αντίθετη στο ενδεχόμενο νέου πακέτου η γερμανική Αριστερά

Εξάλλου, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτου πακέτου στην Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εξέφρασε το γερμανικό κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), και τάχθηκε υπέρ της πρότασης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας περί επιβολής εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου.

Σε γραπτή ανακοίνωση που υπογράφει η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ζάρα Βάγκενκνεχτ -και η οποία δημοσιεύεται από την Deutsche Welle- η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται συνήγορος των Ελλήνων εκατομμυριούχων. Επιπλέον, η κ. Βάγκενκνεχτ εναντιώνεται στη «νέα κίνηση σωτηρίας των τραπεζών και των πλουσίων Ελλήνων».

«Η εξαγγελία από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενός τρίτου πακέτου βοήθειας είναι ένα ακόμη δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους Έλληνες ολιγάρχες και τους πιστωτές της Ελλάδας. Η γερμανική κυβέρνηση κάνει αγώνα για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά αρνείται, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καλέσει στα ταμεία τους Έλληνες ολιγάρχες. Έτσι μετατρέπεται σε συνήγορο των εκατομμυριούχων» τονίζει η κ. Βάγκενκνεχτ.

Στην ίδια ανακοίνωση δίδονται στοιχεία από την τράπεζα Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία η περιουσία των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων ανέρχεται στα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ, σχολιάζοντας πως το ποσό φθάνει για να υπερκαλυφθούν τα χρέη και των 28 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους πάνω από 11 τρισεκατομμύρια ευρώ. Προστίθεται σε, ότι 85 άνθρωποι στον πλανήτη διαθέτουν περιουσία όση ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. «Συνεπώς θα πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι με πακέτα στήριξης την πλουτοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση.