OIKONOMIA -

Παράνοια στο Επιμελητήριο Κορινθίας

Ο προυπολογισμός ψηφίστηκε με τη δεύτερη προσπάθεια αλλά το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι τελικά τον (προυπολογισμό) υπερψήφισαν μέλη που αντιπολιτεύονταν τον Πρόεδρο μέχρι πριν μία εβδομάδα ενώ τον καταψήφισαν αρκετοί από αυτούς που τον ανέδειξαν.

Γράφαμε προχθές για το “θέατρο του παραλόγου” οι παραστάσεις του οποίου συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία και την εφετινή χρονιά στο Επιμελητήριο Κορινθίας (δείτε εδώ) και οι εξελίξεις μας δικαίωσαν και πάλι.

Τελικά ο προυπολογισμός του Επιμελητηρίου για το 2020 πέρασε με ψήφους 10-9 με κύριο επιχείρημα να μην καθυστερήσει το έργο του Open Mall στο Λουτράκι. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Ο προυπολογισμός ενός ολόκληρου φορέα ψηφίστηκε για να μην “κολλήσει” μια διαδικασία που δεν έχει άμεση σχέση με αυτόν.

Το ακόμη πιο “ενδιαφέρον” είναι ότι τελικά τον προυπολογισμό τον υπερψήφισαν μέλη που αντιπολιτεύνοταν τον Πρόεδρο μέχρι πριν μία εβδομάδα ενώ τον καταψήφισαν αρκετοί από αυτούς που τον ανέδειξαν.

Σε όλη αυτή την κατάσταση ταιριάζει μάλλον ο στίχος του μοντέρνου αοιδού Νίνο

“Είμαι ένας άλλος ζω σε παράνoια, τον εαυτό μου βρίσκω σπάνια”.

Για την ιστορία, πάντως, αρχικά ο κ. Λουζιώτης πρότεινε αλλαγές στον προυπολογισμό για να μπορέσει να λειτουργήσει ο φορέας αλλά χωρίς κάποιες υπερβολές, στις οποίες συμφώνησαν οι κ.κ. Μουρίκης και Αγραφιώτης. Ο Πρόεδρος, δέχθηκε κάποιες αλλά όχι όλες με αποτέλεσμα να τεθούν στο σώμα δυο προτάσεις.

Η πρόταση του κ. Πιτσάκη ψηφίστηκε με τις ψήφους της κας Οικονόμου (η οποία μέχρι προσφάτως φερόταν αποστασιοποιημένη και δυσαρεστημένη από τον “κύκλο” του Προέδρου) αλλά και αυτές του κ. Γεώργαρη (από την παράταξη Μουρίκη) όπως και αυτή των κ.κ. Παπαιωάννου και Γκιώνη (από την παράταξη του κ. Λουζιώτη).

O κ. Παπαιωάννου σε επιστολή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε την πρόταση του κ. Πιτσάκη. Χαρακτηριστική ήταν πάντως και πάλι η απουσία του κ. Ραψωματιώτη.

Η περίπτωση, όμως, του κ. Γεώργαρη που στήριξε την πρόταση του Προέδρου ήταν ξεχωριστή αφού θυμόμαστε προ καιρού τον τελευταίο να τον εξευτελίζει δημόσια ως τον “πιο αποτυχημένο πρόεδρο σε έναν καταχρεοκοπημένο σύλλογο”. Τι όνειρο είδε ο κ. Γεώργαρης και αποστασιοποιήθηκε από τον κ. Μουρίκη δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Ο παραιτηθείς Ταμίας της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου και μία ψύχραιμη φωνή μέσα στο γενικό χαμό, Π. Αγραφιώτης, έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook

Ποια θα μπορούσε να είναι η κορυφαία στιγμή της διοίκησης μιας ΑΕ μιας ΙΚΕ ενός ΝΠΔΔ μιας κεντρικής διοίκησης ,μα φυσικά η ψήφιση του προτεινόμενου προϋπολογισμού .

Οι προϋπολογισμοί όμως δεν είναι απλές καταγραφές σε νούμερα που έρχονται προς έγκριση ,αλλά θα πρέπει ,να συζητούνται, να ερμηνεύονται,να διορθώνονται όταν πρέπει ,να τροποποιούνται σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικες απαιτήσεις ,τις ανάγκες και τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς .

Δυστυχώς στο ΔΣ του επιμελητηρίου με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν ακούστηκαν προγραμματικές δηλώσεις που να εξηγούν την αύξηση αλλά και την ψήφιση του .

Εχθές λοιπόν η διοίκηση χρειάστηκε πολλές βοήθειες για να καταφέρει να υπερψηφιστεί αυτό το παζλ από αριθμούς που μας παρουσίασε ,ο καθένας μπορεί αυτό να το ονομάσει όπως θέλει ,από άγνοια έως και εμπιστοσύνη ,οι ερμηνείες δικές σας ,καλημέρα καλή διαχείριση .

Σίγουρα, πρόκειται για μια επιτυχία του Προέδρου που πλέον μπορεί ν’ “αναπνεύσει” κάπως πιο ελεύθερα μετά τη διαφαινόμεη απώλεια εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του μέχρι προσφάτως.

Ένα ενδιαφέρον “καρφί” του προέδρου προς την αντιπολίτευση, πάντως, ήταν όταν με την αφορμή της εορτής του κ. Παπαιωάννου ο κ. Πιτσάκης πρόσφερε μία τούρτα στον εορτάζοντα γνωρίζοντας, βέβαια, ότι θα ψηφίσει την πρότασή του.

Δε νομίζουμε να του την είχε προσφέρει και πέρυσι έστω και κατ’ ιδίαν.

Συνειδητά ή ασυνείδητα, ο κ. Πιτσάκης μοιάζει να θέλησε να εξευτελίσει την αντιπολίτευση στην οποία προκλήθηκε ρήγμα λέγοντας του “να την φάτε με τον κ. Μουρίκη”.  

Κανείς, πάντως δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την κατεύθυνση του Επιμελητηρίου αλλά και ότι οι “βυζαντινισμοί” θα πάρουν τέλος σύντομα.

ΒΙΝΤΕΟ

Θα μπορούσαμε να δείξουμε τους διαλόγους από τη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, αλλά θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος. Αντιθέτως, θεωρούμε το παρακάτω βίντεο πιο σχετικό με τα τεκταινόμενα.

ΚΟΡΥΦΗ