Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Ντε Πλάζιο προηγείται με ποσοστό 72.8% έναντι 24.9% του Ρεπουμπλικάνου αντίπαλό του, Τζότζεφ Λότα.

Ο Ντε Μπλάζιο θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος στη δημαρχία τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ντε Μπλάζιο υπηρέτησε στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ παλαιότερα υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη Γερουσία.

Ο 51χρονος Κρις Κρίστι, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επανεξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, κερδίζοντας τη Δημοκρατική αντίπαλό του, Μπάρμπαρα Μπουόνο, με 60% έναντι 38.5%.
«Σε ευχαριστώ Νιού Τζέρσι που με έκανες τον πιο τυχερό άνθρωπο στον κόσμο», είπε ο Κρίστι στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κρίστι παρουσιάστηκε υπερκομματικός ενώ θεωρείται ένα από τα «φαβορί» για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Κρίστι ήταν ήδη δημοφιλής όταν η καταιγίδα Σάντι προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας πριν από ένα χρόνο. Ο τρόπος που ο Κρίστι χειρίστηκε την κρίση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλης της χώρας.
Από την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιούσε εκστρατεία σε ολόκληρη την πολιτεία παρότι οι δημοσκοπήσεις, του έδιναν προβάδισμα τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Μπουόνο.

Ο 57χρονος Τέρι Μακόλιφ, Δημοκρατικός υποψήφιος, είναι ο μεγάλος νικητής για τη θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία Βιρτζίνια, κερδίζοντας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κεν Κουτσινέλι, ο οποίος είναι πολέμιος του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα.
Ο Μακόλιφ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, κέρδισε με ποσοστό 47.5% έναντι 45.9% του αντιπάλου του.

Κατά τις χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν αναμετρήσεις για διάφορα αξιώματα σε πολιτειακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Εκτός από τη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων, όπως στην Ατλάντα, στη Βοστώνη, στο Χιούστον και στο Μαϊάμι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών είναι μια πρώτη ένδειξη για να δείξουν προς ποια κατεύθυνση κινείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014, κατά τις οποίες θα δοθούν εκλογικές αναμετρήσεις για τις 435 έδρες της Βουλής και για το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Στο μεταξύ, σίγουρη θεωρείται και η νίκη του Ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από την Κύπρο, Κώστα Κωνσταντινίδη, υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, για θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας. Ο Κωνσταντινίδης θα είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

http://www.ethnos.gr/