Τις «μεγάλες θυσίες» στις οποίες χρειάστηκε να υποβληθεί η Ελλάδα, αναγνώρισε πάλι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή τη φορά σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε με θερμά λόγια και στην επανεκλογή της Ανγκελα Μέρκελ.

«Κοιτάξτε τους αριθμούς. Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο της άμεσης εξυγίανσης πρέπει να γίνουν πολλά για μία χώρα που τελεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών. Απαιτούνταν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι μια διαδικασία την οποία πέρασε η χώρα κάνοντας μεγάλες θυσίες. Ελπίζουμε ωστόσο ότι αρχίζουν να τα καταφέρνουν. Είναι μια χώρα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση ένα πλεόνασμα, έστω και μικρό», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα. 

Στο θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, πεδίο στο οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική στο παρελθόν για το λάθος του ΔΝΤ, η ισχυρή κυρία του Ταμείου αποφεύγει τη λέξη «λάθος» και έκανε λόγο για «υποτίμηση» της επίδρασης του πολλαπλασιαστή. Αναφέρει ωστόσο ότι «και με αναθεωρημένο τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, το ΔΝΤ θα σχεδίαζε το πρόγραμμα για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας με τον ίδιο τρόπο».


ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ. Τέλος, σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι θεωρεί την κ. Μέρκελ «πολύ έξυπνη και δυναμική Καγκελάριο» και σημείωσε πως «είναι καλό να υπάρχει μια γυναίκα στην κορυφή». Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν συμφωνούσε πάντα μαζί της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.