ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ -

Η ζωή της ένας μαραθώνιος

Μια 62χρονη Αγγελοκαστρίτισα επιστρέφει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, ύστερα από 48 χρόνια για να τρέξει στον μαραθώνιο της Αθηνας

Τον Σεπτέμβριο του 1962 η 14χρονη Ντίνα δύσκολα θα τον ξεχάσει. Ήταν ο μήνας που άλλαξε τη ζωή της. Το μικρό κοριτσόπουλο που έπαιζε στα χωράφια του Αγγελόκαστρου, όταν δεν απασχολιόταν στις δουλειές του σπιτιού και την εκτροφή των λιγοστών ζώων, μπήκε στο καράβι για να περάσει την μεγάλη θάλασσα, που δεν είχε δει ποτέ της μέχρι τότε.

Και κάπως, έτσι, από το Αγγελόκαστρο και την σκιά της Τραπεζώνας βρέθηκε στην Αμερική. 

Στα πρώτα της βήματα την βοήθησε ο θείος της, που έγινε ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο της. Αυτός είχε κάνει πρώτος, σε ηλικία 18 ετών, το ίδιο ταξίδι και είχε έρθει το καλοκαίρι του 62, μαζί με την αμερικανίδα γυναίκα του για να δει τους συγγενείς του.

Στο τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, καταλαβαίνοντας  πως η μικρή Ντίνα ασφυκτιούσε στα στενά όρια του μικρού κόσμου της, τις πρότεινε να φύγει μαζί του για το Νέο Κόσμο, τις ΗΠΑ. 

Έχοντας χάσει τον πατέρα της πριν ακόμα γεννηθεί, η Ντίνα κουβέντιασε για μέρες την πρόταση με τη μάνα της, την Βασιλική, και τον αδερφό της, τον Κωνσταντίνο. Πάλεψε να κάμψει τις αντιδράσεις που προκαλούσε η οδύνη του χωρισμού και τελικά έπεισε την οικογένεια να λάβει τη γενναία απόφαση να τις επιτρέψει να κυνηγήσει ένα καλύτερο μέλλον. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1962, με την μαθητική βίζα στο χέρι, η Ντίνα μπήκε στο καράβι. 

Στις ΗΠΑ η Ντίνα τα βρήκε δύσκολα στην αρχή. Όμως το πάλεψε όσο μπορούσε και κατάφερε να τελειώσει όχι απλώς τη βασική εκπαίδευση, αλλά να πάει και στο κολλέγιο. Εκεί γνώρισε τον άντρα της, τον Γκάρυ Μπρίνκμαν που έφτιαξαν μαζί με τα τρία παιδιά τους, μιαν όμορφη ζωή.   

Οι νεανικές ανησυχίες δεν την άφησαν ούτε όταν άσπρισαν τα μαλλιά της. Όταν βγήκε στη σύνταξη, μαζί με τον σύντροφό της ανακάλυψαν τον αθλητισμό. Ο Γκάρυ παίζει γκολφ και η ίδια ξεκίνησε στα 62 της να τρέχει σε μαραθώνιους! Έχει τρέξει σε 11 ημιμαραθώνιους, τρεις ορειβατικούς αγώνες τρεξίματος και δύο μαραθώνιους. Ανάμεσα τους και αυτός της Βοστώνης, που θεωρείται και ένας από τους δυσκολότερους.      

Στις 8 Νοεμβρίου η Ντίνα Κουτσούκου Brinkman θα έρθει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ για να τρέξει στον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας και θα έχει στο πλευρό της τον άντρα της και ολόκληρο το χωριό. 

Η Ντίνα δεν φοβάται –άλλωστε ένας μαραθώνιος ήταν όλη η ζωή της- κι ευχαριστεί τον Θεό για την ευκαιρία που της έδωσε και έχει πάντα μαζί της τους στίχους από τη Βίβλο (Ιερεμίας 29:11). «Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας. Θέλω την ευημερία σας και όχι την καταστροφή σας·  θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε».

ΚΟΡΥΦΗ