ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

H υστεροφημία του Αλέκου Πνευματικού.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλ. Πνευματικός ενεπλάκη (και πάλι) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε επεισόδιο με πολίτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει και πιθανώς να μην είναι και η τελευταία.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλ. Πνευματικός ενεπλάκη (και πάλι) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε επεισόδιο με πολίτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει και πιθανώς να μην είναι και η τελευταία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κάποιος άλλος τον προκάλεσε, αλλά αυτό έχει ειπωθεί και άλλες φορές οπότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε έχει δίκαιο και πότε άδικο.

Ίσως μάλιστα οι αντίπαλοί του να έχουν καταλάβει τον έκρυθμο χαρακτήρα του και να του ετοιμάζουν και άλλα «happenings» μέχρι τις εκλογές. Αυτό που μένει πάντως είναι το άκουσμα της είδησης «ο Δήμαρχος πάλι τσακώθηκε».

Ο Αλέκος εξελέγη το 2014 για τρίτη φορά και κάποιος θα περίμενε ότι αυτό θα λειτουργούσε ως μια «βαλβίδα εκτόνωσης». Θα του έδινε μια μεγαλύτερη σιγουριά.

Αντιθέτως, στην τρίτη θητεία του τσακώθηκε με κόσμο, μαλλιοτραβήχτηκε στα γήπεδα, «ξεκατινιάστηκε» με πρώην συντρόφους μέσα στο Δ.Σ. (αλλά και εκτός αυτού), κλπ. κλπ.

Μέχρι την αποχώρηση Σταυρέλη, εμφανιζόταν στην τρίτη θητεία του ως ο «άρχοντας με το ακαταλόγιστο», ένας Δήμαρχος σε σύγχυση που κάνει ότι θέλει, όπου θέλει και όποτε το θέλει.
Θέλει να πλακωθεί στο γήπεδο; Θα το κάνει. Θέλει να κάνει "καρναβάλι" τη γιορτή της πόλης; Θα το κάνει. Θέλει να φυτέψει πατάτες στον Κορινθιακό; Θα το κάνει.

Μετά την ανακοίνωση Σταυρέλη και την έξοδο Χασικίδη, εμφανίζεται και πάλι στην τηλεόραση αλλά πλέον βγαίνει περισσότερο ως «βρεγμένη γάτα».

Διότι τα κουκιά πλέον δεν βγαίνουν στο Δ.Σ. χωρίς συμβιβασμούς. Πρέπει να ελέγχει διαρκώς με ποιον πρέπει να τσακωθεί και με ποιον να τα βρει, σε ποιο σημείο και μέχρι πότε. Με ποιον να τσακώνεται πραγματικά και με ποιον φαινομενικά.

Μια πρώτη, επιφανειακή, εξήγηση πάντως για τα ξεσπάσματα του Αλέκου, θα ήταν ότι τον χτύπησε η κρίση της μέσης ηλικίας και όλα του έφταιγαν. Κανένας μεσήλικας βέβαια δεν το παραδέχεται αυτό, πάντως τα συναισθηματικά πάνω-κάτω και οι τσακωμοί προδίδουν και τη βαθύτερη ανάγκη μιας πολιτικής επιβίωσης. 

Τα προηγούμενα χρόνια κάποιος (πρώην;) φίλος του έγραψε ότι στην τρίτη θητεία του θα επιδιώξει την υστεροφημία του (αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι και η τελευταία του).

Αυτό ακούγεται λογικό αλλά είναι ταυτόχρονα και ανέφικτο.

Πρώτον, διότι η προετοιμασία για την υστεροφημία προϋποθέτει και την προετοιμασία για την απόσυρση και ο Αλέκος είναι πολύ μικρός ηλικιακά για να «συνταξιοδοτηθεί».

Διότι εάν φύγει, τι θα κάνει; Με τι θα ασχοληθεί; Θα γυρίσει στο Δημόσιο ή θα ξεκινήσει να παίζει τον επιχειρηματία; Έχουμε συναντήσει πολιτικούς παράγοντες μετά την «αποχώρηση» και η κατάθλιψη ήταν η πρώτη αλλαγή που ακολούθησε.

Δεύτερον, κανείς δεν λαμβάνει υπόψιν ότι ο Αλέκος πιθανώς να μην δίνει «δεκάρα» για την υστεροφημία του και σίγουρα όχι τώρα. Σε 10 χρόνια ίσως. Οι «φιοριτούρες» και η κοινωνική αναγνώριση δεν φαίνεται να τον συγκίνησαν ποτέ.

Η εικόνα του επίσης δεν τον ένοιαζε, έτσι κι' αλλιώς ποτέ δεν προσπάθησε να παίξει τον ζεν πρεμιέ. Γι’ αυτό το λόγο ο φακός τον έχει απαθανατίσει να τρέχει έντρομος στις φωτιές του 2007 ή να του έχουν κάνει «κεφαλοκλίδωμα» στο στάδιο της Κορίνθου.

Σε αντίθεση με το Β. Νανόπουλο, τον Κ. Γιώτη, το Ν. Σταυρέλη και το Χρ. Χασικίδη μπορεί να «τσαλακώσει» την εικόνα του και αυτό του δίνει πόντους σε ένα εκλογικό σώμα που θεωρεί τους «τσαμπουκάδες» και τους αυθόρμητους ως ικανότερους.

Ο Αλέκος τρέφεται από τις διαμάχες και τις εντάσεις και οδηγεί τα πράγματα πάντα σε αυτή την κατεύθυνση όταν αυτά «σκουραίνουν». Αυτό πήγε να κάνει το 2002 αλλά ήταν άπειρος ακόμη.

Τότε κατηγόρησε το «σύστημα» αλλά το 2010 και το 2014 χάρη σε αυτό το ίδιο «σύστημα» επανεξελέγη. Πως αλλάζουν τα πράγματα; Ο αδικημένος του Κορινθιακού «συστήματος» του 2004 είναι ο μακροβιότερος Δήμαρχος Κορινθίων.

Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που επετεύχθη έστω και με έναν γενναίο συμβιβασμό με τους «απέναντι». 

Με λίγα λόγια δεν υφίσταται θέμα υστεροφημίας για τον Αλέκο, οπότε δεν χρειάζεται και να την προστατεύσει. Αντιθέτως.

Όσο τσακώνεται στέλνει μήνυμα ότι είναι πολιτικά ζωντανός. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που βλέπει τους αντιπάλους να μην μπορούν να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη φθορά του. Η οποία είναι τεράστια αν βάλουμε τα πράγματα κάτω. 

Αλλά με αυτούς τους αντιπάλους και με τις προσθαφαιρέσεις της δικής τους φθοράς δείχνει μικρότερη. Αν δεν εμφανιστεί, επισήμως, κάποιος άλλος αξιόλογος υποψήφιος, έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να (ξανα)κερδίσει τις εκλογές. 

Υ.Γ. Το παντελόνι που φορά στην έναρξη των κοινωνικών φροντιστηρίων μπορεί να μας πει πολλά για την παρούσα συναισθηματική του κατάσταση, τη διαφορά του με τους υπόλοιπους διεκδικητές και τη δεύτερη νεότητα που επιζητά.

Κ.Ρ.

ΚΟΡΥΦΗ