Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την κορυφαία αξιολόγηση από τη Standard&Poor's. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η απώλεια του τριπλού “Α” οφείλεται στην εξασθενημένη συνοχή που εμφανίζει η ΕΕ, καθώς και στην επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης.

Έτσι, από την αξιολόγηση “ΑΑΑ” υποβαθμίζεται πλέον στο “ΑΑ+”, διατηρεί ωστόσο τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της στην κατηγορία “Α-1+”. Παράλληλα, η S&P διατηρεί αμετάβλητο το outlook.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου “η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι συνολικά η ΕΕ των 28 έχει μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα”.

Η τωρινή υποβάθμιση έρχεται σε συνέχεια σειράς υποβαθμίσεων μεγάλων χωρών – μελών της Ένωσης, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ως απόρροια της κρίσης χρέους που ταλανίζει ολόκληρη την περιοχή. Η μέση αξιολόγηση των βασικών “χρηματοδοτών” του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού έχει υποβαθμιστεί από την κατηγορία “ΑΑ” από “ΑΑ+” από τον Ιανουάριο του 2012, όταν η S&P αναθεώρησε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ΕΕ σε negative.

“Πιστεύουμε ότι το χρηματοοικονομικό προφίλ της ΕΕ έχει επιδεινωθεί και ότι η συνοχή μεταξύ των μελών της έχει εξασθενήσει”, αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει “οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι πολύ πιο δυσχερείς, γεγονός που εμείς θεωρούμε ενδεικτικό της μικρότερης στήριξης που προσφέρουν πλέον κάποια μέλη στον θεσμό της ΕΕ”.