Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να απαγορεύσει το Facebook και το YouTube στην Τουρκία, καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει την κοινωνία από τις αρνητικές επιπτώσεις του Διαδικτύου, μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο τούρκικο ιδιωτικό κανάλι ATV.


«Υπάρχουν νέα μέτρα που λαμβάνουμε στον τομέα αυτό μετά τις 30 Μαρτίου ( ... ) καθώς και η απαγόρευση (για το YouTube και το Facebook )», δήλωσε ο Ερντογάν.
Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να σημαίνει και απαγόρευση των δύο υπηρεσιών, ο Ερντογάν απάντησε θετικά. «Δεν θα αφήσουμε αυτές τις εταιρείες να διαφθείρουν τη χώρα» δήλωσε. 
 
Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 5/3, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης εμφανίστηκε και πάλι αγανακτισμένος για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν, μιλώντας για «ανηθικότητα» και κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι σχεδιάζουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Υποσχέθηκε ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική αν το κόμμα του δεν κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου. 
 
Πάντως, αν η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει στην απαγόρευση των δύο υπηρεσιών, αναμένεται να προκληθεί νέα αναταραχή δεδομένου και του ήδη τεταμένου κλίματος στην κοινωνία.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ