ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ -

Ένας Νεμεάτης επεκτείνεται στη Μεσσηνία

Ο Σπύρος Λαφαζάνης διαχειρίζεται πλέον το οινοποιείο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Νέστωρ», οι τεράστιες εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται σε φάση ανακαίνισης, προκειμένου να συμβάλλει και στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, καθώς οι χώροι του προσφέρονται για την ανάπτυξη σημαντικών δράσεων.

Ο Σπύρος Λαφαζάνης διαχειρίζεται πλέον το οινοποιείο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Νέστωρ», οι τεράστιες εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται σε φάση ανακαίνισης, προκειμένου να συμβάλλει και στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, καθώς οι χώροι του προσφέρονται για την ανάπτυξη σημαντικών δράσεων.

Πέραν όμως αυτού, όπως τονίζει, πρόκειται αν όχι για το μεγαλύτερο οινοποιείο, για ένα από τα μεγαλύτερα της Πελοποννήσου, καθώς κατασκευάστηκε  για να καλύπτει ανάγκες παραγωγής μέχρι και 10.000 τόνων κρασιού.

Σήμερα, μπορεί η παραγωγή της περιοχής να έχει μειωθεί σημαντικά λόγω μιας σειράς ζητημάτων που οδήγησαν τους παραγωγούς στη μείωση της καλλιέργειας, αισιοδοξεί όμως πως με τα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον σε τοπικό επίπεδο, ο κόσμος να στραφεί εκ νέου στην καλλιέργεια, αφού ο τόπος προσφέρεται και διαθέτει σημαντικές ποικιλίες για την τοπική και διεθνή αγορά.

Αλλωστε, ο ίδιος, έχοντας μακρά εμπειρία, καθώς δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στην περιοχή της Νεμέας, αποφάσισε να αξιοποιήσει το οινοποιείο του Νέστορα, το οποίο όπως λέει δεν έχει αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν, παρά μόνο κατά μόνο ένα μικρό του μέρος, σε έναν τόπο μάλιστα πολλά υποσχόμενο και παραγωγικό, όπως η Μεσσηνία.

Πλέον αποτελεί προσωπικό του στοίχημα η επιστροφή των αγροτών στην αμπελουργία γιατί ο τόπος αυτός, τονίζει, έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα ως αμπελότοπος, με εξαιρετική παραγωγή κρασιού, η οποία δεν είναι διαδεδομένη, αφού δεν είναι ευρέως γνωστό πως η Ελλάδα παράγει και… κρασί. «Η Ελλάδα παράγει κρασί;».

Απορία η οποία εκφράζεται από πολλούς επισκέπτες εκθέσεων στο εξωτερικό, παρά τη μεγάλη ιστορία του ελληνικού κρασιού και πλήθος ελληνικών ποικιλιών να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού αμπελώνα.

«Πρέπει πρώτα απ’ όλα να σοβαρευτούμε» επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης αναφορικά με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει συλλογικά, εκφράζοντας την άποψη πως δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι που διοικούν, δεν επιλέγονται στις θέσεις τους βάσει των γνώσεών τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αφουγκραστούν τους ανθρώπους του χώρου και ειδικά των αμπελουργών, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να υπάρχουν τα κίνητρα για τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν.

ΚΟΡΥΦΗ