ΔΗΜΟΣΙΟ - Διαφθορά - OIKONOMIA - Φορολογία -

Εκθεση Ρακιντζή: Χρυσά κρεμμύδια και offshore Κρανιδίου

Ο ΓΕΔΔ, με αφορμή την τακτική επιθεώρηση της ΔΟΥ Κρανιδίου [...] ζήτησε την κατάσταση με τις υπάρχουσες offshore εταιρείες, οι οποίες ανέρχονταν σε 186, εκ των οποίων οι 107 ενεργές και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη του εποπτεύοντος οικονομικού επιθεωρητή δεν ανήκαν ουσιαστικά στη χωρική αρμοδιότητα της ΔΟΥ, συστάθηκαν όμως εκεί κατά την άποψή του επειδή η ΔΟΥ δεν είχε γραφείο ελέγχου

Πάνω σε... κρεμμύδια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ έπεσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες. Εντόπισαν ότι μια 85χρονη εμφανιζόταν να έχει λάβει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 4 εκατ. ευρώ για καλλιέργεια κρεμμυδιών.

Είναι μία από τις πάμπολλες περιπτώσεις που περιγράφει σε αδρές γραμμές ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος είχε διαπιστώσει από τη μελέτη των εκθέσεων και των πορισμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης (ΓΔΟΕ) που υποβάλλονται στο γραφείο του ότι το Δημόσιο υφίσταται μεγάλη ζημιά από τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτών.

Πλήθος τα παράδοξα, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω μη διενέργειας τακτικού και οριστικού φορολογικού ελέγχου καθώς και μη άμεσης απάντησης και παρακολούθησης των δελτίων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων ΔΟΥ.

Εικονικά τιμολόγια
Αποτέλεσμα αυτού, όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση για το 2012, ήταν παράλληλα και η μεγάλη άνθηση του φαινομένου έκδοσης και διακίνησης πλαστών εικονικών τιμολογίων. Στοχεύοντας στην πάταξη των παρανομιών, ο γενικός επιθεωρητής ζήτησε άμεσα από τη ΓΔΟΕ να δώσει εντολή διενέργειας επανελέγχου υποθέσεων επιστροφών ΦΠΑ για κάθε ΔΟΥ χωριστά, ανάλογα με το ύψος των επιστροφών.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΓΕΔΔ «διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους συνεταιρισμούς δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ενώ οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν είχαν διενεργήσει σε βάρος τους τακτικό φορολογικό έλεγχο, για τουλάχιστον μία δεκαετία. Η ζημιά του Δημοσίου που καταγράφεται εξαιτίας της ως άνω μη συμμόρφωσης αλλά και της απουσίας αποτελεσματικού ελέγχου ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Ενδεικτικά, στην έκθεση του ΓΕΔΔ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, αν και δεν μπορεί επακριβώς να προσδιορισθεί το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο για τις χρήσεις 2005-2008, εκτιμάται ότι η κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση κατάθεση πλαστών και εικονικών τιμολογίων υπερβαίνει σε αξία το ποσό των 115 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ που επιστράφηκε παράνομα υπολογίζεται σε 7,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, το ΣΔΟΕ Κρήτης επικεντρώθηκε σε ελέγχους 6.274 ατόμων που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ κατά τα έτη 2006-2008 συνολικού ύψους 37.741.102,36 ευρώ, σε κάποιες όμως περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων λόγω καταστροφής τους από πυρκαγιά την παραμονή της παραλαβής τους. Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν και από την έρευνα σε πολλές ΔΟΥ.

Οι «φορολογικοί παράδεισοι»
Οι υποθέσεις με φορολογικό ενδιαφέρον τις οποίες εξέτασε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης τον... πήγαν ως το Κρανίδι, άλλως αποκαλούμενο και «Λιχτενστάιν της Ελλάδας», λόγω του πλήθους των εξωχωρίων εταιρειών με έδρα αυτή την πόλη της Αργολίδας. Οι έρευνες, οι διαπιστώσεις ελλείψεων στους ελέγχους αλλά και «τρύπες» που οδηγούσαν το κράτος σε απώλεια εσόδων οδήγησαν σε αναδιοργάνωση του συστήματος εποπτείας. Ιδού πώς περιγράφεται στην έκθεση του επιθεωρητή η υπόθεση:

«Ο ΓΕΔΔ, με αφορμή την τακτική επιθεώρηση της ΔΟΥ Κρανιδίου [...] ζήτησε την κατάσταση με τις υπάρχουσες offshore εταιρείες, οι οποίες ανέρχονταν σε 186, εκ των οποίων οι 107 ενεργές και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη του εποπτεύοντος οικονομικού επιθεωρητή δεν ανήκαν ουσιαστικά στη χωρική αρμοδιότητα της ΔΟΥ, συστάθηκαν όμως εκεί κατά την άποψή του επειδή η ΔΟΥ δεν είχε γραφείο ελέγχου». Ο ΓΕΔΔ απέστειλε προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών την κατάσταση των offshore εταιρειών και ζήτησε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Ακολούθως εισπράχτηκαν συνολικά φόροι ύψους 4.138.723 ευρώ. Με παρόμοια υπουργική απόφαση ανατέθηκε στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) Αθηνών και στην περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας ο τακτικός φορολογικός έλεγχος όλων των ανέλεγκτων χρήσεων των offshore αρμοδιότητας ΔΟΥ Κύμης.

Με αφορμή τις παραπάνω διαπιστώσεις ο ΓΕΔΔ ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κατάσταση με όλες τις offshore εταιρείες ανά ΔΟΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΓΕΔΔ, στη ΔΟΥ Ιθάκης ανήκουν 16 offshore εταιρείες, στη ΔΟΥ Θηβών 20, στη ΔΟΥ Καλαμάτας 31, στη ΔΟΥ Θήρας 24, στη ΔΟΥ Αίγινας 33, στη ΔΟΥ Ψυχικού 16, στη ΔΟΥ Ανδρου 51, στη ΔΟΥ Γλυφάδας 15, στη ΔΟΥ Δ' Αθηνών 30, στη ΔΟΥ Αργοστολίου 26, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά 1195, στη ΔΟΥ Μυκόνου 244, στη ΔΟΥ Χίου 16, στη ΔΟΥ Χανίων 43, στη ΔΟΥ Βόλου 36, στη ΔΟΥ Β' Κέρκυρας 27, στη ΔΟΥ Ρόδου 58, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών 2.908, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 68, στη ΔΟΥ Λιβαδειάς 37, στη ΔΟΥ Πάρου 93, στη ΔΟΥ Χαλκίδας 53, στη ΔΟΥ Α' Κέρκυρας 69, στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου 46, στη ΔΟΥ Λευκάδας 21, στη ΔΟΥ Α' Πατρών, ΔΟΥ Α' Αθηνών και Αγίου Στεφάνου αντίστοιχα από 10.

ΚΟΡΥΦΗ