ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Τα παιχνίδια στρατηγικής στις εκλογές της Κορίνθου

Στο επιτελείο του Πελοπίδα Καλλίρη έχουν ήδη μετρήσει τις πιθανότητες και τα σενάρια και πιθανότατα καταλαβαίνουν ότι η αντιπαράθεση ή η επικοινωνιακή “φιοριτούρα” δεν πρόκειται να τους βοηθήσει, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η στρατηγική αυτών των εκλογών αποτελείται από δυο μέρη

Η προεκλογική μάχη στο Δήμο Κορινθίων έχει αρχίσει να εξελίσσεται με αξιοσημείωτους ρυθμούς με διάφορα μέσα και τρόπους και ο κάθε υποψήφιος προσπαθεί να προσαρμόσει την καμπάνια του στο δικό του προσωπικό ύφος.

Ο ΑΛΕΚΟΣ

Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Αλέκος Πνευματικός, έχει επιλέξει τη συναισθηματική φόρτιση ώστε να επηρεάσει το μεγαλύτερο ποσοστό από το 43% που τον ψήφισε την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2014.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της “Πορείας Ευθύνης” θέλουν κάποιο συμπαθή και δημοφιλή και όχι κάποιον απόμακρο τεχνοκράτη και αυτό προσπαθεί να το εκμεταλευθεί με διάφορους τρόπους. Ο Αλέκος αιμοδότης, ο Αλέκος ποδοσφαιριστής, ο Αλέκος αγκαλιάζει παιδιά.

Η παρουσίαση του συνδυασμού του ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Αλέκος φορτίζεται, συγκινείται, υψώνει τους τόνους, καταγγέλει, ενθουσιάζεται, χορεύει. Ο Αλέκος ποντάρει στην καρδιά και όχι στο μυαλό του ψηφοφόρου σε πλήρη αντίθεση με το Νίκο Σταυρέλη.

Ο ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ

Στην απέναντι πλευρά υπάρχει ο Πελοπίδας Καλλίρης. Η καμπάνια του φαίνεται να εξελίσσεται ήρεμα και χωρίς επικοινωνιακές “φασαρίες” αν και κάποιοι ίσως τον ήθελαν με ενεργή συμμετοχή στο δημοτικό “ξεμάλλιασμα”. Εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και στρατηγικά.

Για παράδειγμα η ομάδα του Πελοπίδα Καλλίρη εξακολουθεί να γυρνά ΟΛΑ τα χωριά της περιοχής, χωρίς φανφάρες, πανικούς και ακρότητες. Εξηγεί τις θέσεις του και πάει στο επόμενο. Απλά, ήρεμα και ειρηνικά.

Στο συνδυασμό δεν υπάρχουν οι “βεντέτες” που θα βρούμε στους υπόλοιπους συνδυασμούς ώστε να κάνουν τη φασαρία που την επόμενη μέρα θα εκμεταλλευθούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες. Ο ίδιος ο επικεφαλής δεν είναι η “βεντέτα” που θα ακυρώσει τους υπόλοιπους και αυτό δεν είναι .. παράδοξο αν κρίνουμε και από τον χαρακτήρα του. 

Ταυτόχρονα, ο Πελοπίδας έχει επιλέξει να μην προχωρήσει σε περιττές πολιτικές συγκρούσεις με άλλους υποψήφιους αποφεύγοντας να περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως μία συγκρουσιακή προσωπικότητα. Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι συνήθως αυτός που φωνάζει δεν είναι αυτός που αισθάνεται σίγουρος, είναι αυτός που ξέρει ότι είναι “από κάτω”.

Έχουμε την εντύπωση, πάντως, ότι στο επιτελείο του Πελοπίδα Καλλίρη έχουν ήδη μετρήσει τις πιθανότητες και τα σενάρια και πιθανότατα καταλαβαίνουν ότι η αντιπαράθεση ή η επικοινωνιακή “φιοριτούρα” δεν πρόκειται να τους βοηθήσει, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η στρατηγική αυτών των εκλογών αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο φτάνει μέχρι την πρώτη Κυριακή και το άλλο αφορά τις 7 “καυτές” ημέρες του β’ γύρου.

Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί στην υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής. Είναι η ίδια η προσωπικότητα του Πελοπίδα Καλλίρη, ενός ανθρώπου χαμηλών τόνων, που ξέρει να φτάνει στο αποτέλεσμα χωρίς υπερεκθέτει τον εαυτό του.

Το έχουμε ξαναπεί, είναι ο πλέον αποτελεσματικός από τους 4 βασικούς υποψήφιους των Δημοτικών εκλογών της Κορίνθου αλλά μάλλον αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό ίσως διότι η προεκλογική υστερία προυποθέτει και μερικά “μαλλιοτραβήγματα”. .

Σε τελική ανάλυση τι είναι προτιμότερο; Να κερδίσεις το Μουντιάλ με 1-0 ή να χάσεις στον ημιτελικό με 5-4;

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

Στην ατμόσφαιρα, τέλος, κάποιοι προσπαθούν να διατηρήσουν και την αμφιβολία σχετικά με το τι θα κάνει ο Πελοπίδας Καλλίρης σε περίπτωση που δεν κερδίσει τις εκλογές. Θα μείνει; Θα φύγει; Θα αναληφθεί στους ουρανούς; Ή μάλλον θα εξαυλωθεί;

Το ερώτημα πιστεύουμε ότι είναι παραπλανητικό και κάπως προκατειλημμένο.

  • Γιατί δεν ρωτάμε, για παράδειγμα, τι θα κάνει ο Αλέκος Πνευματικός αν χάσει τις εκλογές; Θα καθήσει μετά από 13 χρόνια στα έδρανα της Αντιπολίτευσης; Και ποιος μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο;
  • Γιατί δεν ρωτάμε τι θα κάνει ο Βασίλης Νανόπουλος αν (ξανα)χάσει τις εκλογές; Θα καθήσει άλλα 4 χρόνια στην Αντιπολίτευση; Για να κάνει τι μετά; Να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά λίγο πριν τα 70 του;
  • Για το Νίκο Σταυρέλη δεν θα ρωτήσουμε, διότι έχουμε καταλάβει ότι μάλλον έχει αποδεχθεί την ιδέα της Αντιπολίτευσης εδώ και αρκετό καιρό.

Επειδή όμως υπάρχει και η επίσημη απάντηση από τον ίδιο τον Πελοπίδα Καλλίρη κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του θα την θυμίσουμε ώστε να απαντηθεί και αυτό το ερώτημα.

“Όταν με τους συνοδοιπόρους μου λάβαμε την απόφαση να διεκδικήσουμε το Δήμο Κορινθίων, θέσαμε τους εαυτούς μας στην αξιολόγηση των συμπολιτών μας. Και θα υπηρετήσουμε από όποια θέση μας τάξουν. Αν με ρωτάτε αν είμαι ο κατάλληλος για επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, θα σας πω ότι στο συνδυασμό μου  πιστεύουμε ότι είμαι καταλληλότερος για Δήμαρχος. Την προορίζουμε για άλλους αυτή την θέση”

ΚΟΡΥΦΗ