Έτοιμος να θέσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Bashar al-Assad. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, την παραπάνω δήλωσε ο Assad την έκανε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Η Συρία θα θέσει τα χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο λόγω της Ρωσίας,» δήλωσε ο Assad.

Ο Σύριος πρόεδρος σημείωσε πως θα υποβάλει έγγραφα στον ΟΗΕ και πως θα υπογράψει τη συνθήκη για τα χημικά όπλα. Ο Assad τόνισε πως η απόφασή του δεν οφείλεται στις απειλές των ΗΠΑ για επίθεση κατά της χώρας του και απέδωσε τα εύσημα στη Ρωσία για την πρωτοβουλία της.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, το σχέδιο επιβολής ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο παρέδωσε η Ρωσία στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, εκ των οποίων το πρώτο είναι η ένταξη της Δαμασκού στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Το λεπτομερές αυτό σχέδιο δόθηκε στους Αμερικανούς την Τρίτη. Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το διαβίβασε στην Ουάσινγκτον.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει την ένταξη της Δαμασκού στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, διευκρίνισε διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.

Κατά το δεύτερο στάδιο, η Συρία θα πρέπει να αποκαλύψει πού βρίσκεται το χημικό της οπλοστάσιο και πού κατασκευάζει τα χημικά της όπλα.

Κατά το τρίτο στάδιο οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων θα λάβουν την άδεια να εισέλθουν στη Συρία για να εξετάσουν τα χημικά όπλα.

Τέλος, κατά το τελευταίο στάδιο θα πρέπει να αποφασιστεί, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές, ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να καταστραφούν τα όπλα αυτά.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει την καταστροφή των όπλων αυτών. Ωστόσο αναφέρει ότι δεν έχει αποκλειστεί πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να αναλάβουν από κοινού την επιχείρηση αυτή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα συναντηθούν το απόγευμα στη Γενεύη για να συζητήσουν επί του σχεδίου αυτού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ είναι αυτές που ζήτησαν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αφού παρέλαβαν αντίγραφο με τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι ρώσοι και αμερικανοί εμπειρογνώμονες στα χημικά όπλα θα μετάσχουν στις συνομιλίες στη Γενεύη. Πρόσθεσε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να ενταχθεί, κατά τη γνώμη του, στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ρωσικό σχέδιο επιβολής ελέγχου των όπλων αυτών.

"Θα συζητήσουμε στη Γενεύη την πρωτοβουλία αυτή που έχει ως στόχο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα συριακά χημικά όπλα, στο πνεύμα που αυτό θα επιτρέψει να απορριφθεί η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της Συρίας", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr