Αρχαιοκάπηλοι έστησαν εργοτάξιο σε αρχαιολογικό χώρο στο Ξυλόκαστρο

Τέσσερις Έλληνες ηλικίας 61, 58, 40 και 36 και δυο Αλβανοί 50 και 38 χρόνων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι πέντε πρώτοι σε Πάτρα και Ξυλόκαστρο

Ακόμη και έμπειροι αρχαιολόγοι θα... ζήλευαν την οργάνωση και τις εργασίες που είχε κάνει μια σπείρα αρχαιοκαπήλων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, χωρίς οι αρμόδιοι να πάρουν... μυρωδιά! Οι έξι δράστες είχαν στήσει κανονικό εργοτάξιο για λαθρανασκαφές στη θέση Σκάλα Θροφαρίου!

Επί πέντε ολόκληρους μήνες, οι τέσσερις Έλληνες ηλικίας 61, 58, 40 και 36 και δυο Αλβανοί 50 και 38 χρόνων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι πέντε πρώτοι σε Πάτρα και Ξυλόκαστρο με επιχείρηση των αστυνομικών της Ασφαλείας Πατρών, εκτελούσαν ανενόχλητοι εργασίες που θύμιζαν κανονική αρχαιολογική αποστολή! 

Μεταξύ άλλων, είχαν διανοίξει δύο οριζόντιους αγωγούς μήκους άνω των δέκα μέτρων στον αρχαιολογικό χώρο, στους οποίους είναι ορατά αρχαία λοξεύματα και στην οροφή τους υδραυλικό κονίαμα που (σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας) παραπέμπουν σε αρχαίο υδραγωγείο της Ρωμαϊκής περιόδου! Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται ο 58χρονος με υπαρχηγό τον 40χρονο και χειριζόταν τους ανιχνευτές μετάλλου για να εντοπίζει τις θέσεις όπου θα έσκαβαν. 

Οι αρχαιοκάπηλοι είχαν μεταφέρει πλήρη εξοπλισμό με τρεις ανιχνευτές μετάλλων, σκαπτικά εργαλεία, υποστυλώματα, μεταλλικές σκαλωσιές, σχοινιά αναρρίχησης, ακόμη και ειδικό αμαξίδιο για να μεταφέρουν τα χώματα από τις λαθρανασκαφές! Σε έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο και στα σπίτια των δραστών, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν όλα τα σύνεργα μαζί με γάντια εργασίας, ένα δίχτυ προστασίας, δύο αυτοκίνητα, τρεις χρυσές λίρες, ένα μετάλλιο του 1912, 345 ευρώ.

Οι αρχαιοκάπηλοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου που τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του 38χρονου Αλβανού και την ανεύρεση αρχαιοτήτων που τυχόν είχαν βρει οι δράστες.

ΚΟΡΥΦΗ