ΑΓΡΟΤΙΚΑ -

Απόσταξη κρίσης: Κορινθία και δυτική Αττική πρώτες, Σάμος και Ηράκλειο μεγαλύτερη μείωση

Πρώτη ήταν η Κορινθία και ακολούθησε η δυτική Αττική στις περιοχές με τις περισσότερες ποσότητες οίνων που εντάχθηκαν το 2021 στο μέτρο της απόσταξης κρίσης

Πρώτη ήταν η Κορινθία και ακολούθησε η δυτική Αττική στις περιοχές με τις περισσότερες ποσότητες οίνων που εντάχθηκαν το 2021 στο μέτρο της απόσταξης κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, υπεβλήθησαν 76 αιτήματα για απόσταξη κρίσης οίνων από ισάριθμα οινοποιεία. Φέτος είχαμε ανώτατο πλαφόν όγκου προς απόσταξη της τάξης των 800 τόνων ανά οινοποιείο.

Συνολικά εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ ποσότητα 165.000 HL (εκατόλιτρων) οίνων για ένταξη στο μέτρο, που ήταν προϋπολογισμού περίπου 9 εκατ. ευρώ.

Εντάχθηκαν 100.000 HL οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, 38.000 HL οίνων ΠΓΕ, 24.500 HL οίνων ΠΟΠ και 2.000 HL γλυκών οίνων.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι από το Τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥπΑΑΤ, το ανώτατο πλαφόν όγκου προς απόσταξη το έπιασαν 8 οινοποιεία. Για να καλύψουμε τις συνολικές ποσότητες που αιτήθηκαν εκτιμάται ότι θα έπρεπε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του μέτρου κατά 2 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέραμε οι περισσότερες ποσότητες προέρχονται από την Κόρινθο (58.685) και τη δυτική Αττική (26.120). 

Αντίθετα μεγάλη μείωση των ποσοτήτων οίνων που θα οδηγηθούν σε απόσυρση είχαμε φέτος στη Σάμο και το Ηράκλειο, κάτι που δικαιολογείται λόγω της αύξησης φέτος των τουριστών στα νησιά και της μεγαλύτερης κατανάλωσης σε σχέση με πέρσι αλλά και των προβλημάτων στην φετινή παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

ΚΟΡΥΦΗ