Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επιβεβαιώνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά με επίσημη ανακοίνωση ότι ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προχώρησε στην αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Η Καθημερινή της Κύπρου μεταδίδει ότι ο Ντερβίς Έρογλου άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή στις συνομιλίες με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το λεγόμενο «προεδρικό» το βράδυ της Παρασκευής, στην οποία αναφέρεται ότι επήλθε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

«Η τ/κ και η ε/κ πλευρά έφτασαν σε συμφωνία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάστηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία των συνομιλιών προγραμματίζεται να ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.

Η αποδοχή του κειμένου Κοινής Δήλωσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά ήλθε μετά από σειρά αμερικανικών επαφών-παρεμβάσεων, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία του εξέφρασε την «αταλάντευτη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον σε «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου», και τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς να επικοινωνεί με τον κ. Έρογλου.

Σύμφωνα με το κυπριακό δίκτυο Sigmalive, στις συνομιλίες δε θα λάβει μέρος ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Νταουνερ, αλλά η Λίσα Μπάτενχαϊμ, ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο νησί.

Ο κ. Ντάουνερ κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει στόχος έντονης κριτικής από την ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω συνάντησης που είχε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην «πρεσβεία» της Άγκυρας στο ψευδοκράτος, αλλά και λόγω αποστροφής του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν περί «ελληνοκυπριακής κοινότητας» αντί για Κυπριακή Δημοκρατία, λάθος που αποδόθηκε στον κ. Ντάουνερ.